Podravina – tajanstvena ravnica uz veliku rijeku

Na sjevernom dijelu Lijepe naše smjestila se Podravina, tajanstven kraj maglovitih ravnica, između Bilogore i rijeke Drave.

Na sjevernom dijelu Lijepe naše smjestila se Podravina, tajanstven kraj maglovitih ravnica, između Bilogore i rijeke Drave.

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND

 Budući da se ne nalazi na najfrekventnijim prometnim pravcima, mnogima nisu poznate njene ljepote i velik broj atrakcija koje krase ovo područje plodnih ravnica. Naš izlet započinjemo prelaskom preko Bilogore i dolaskom u Đurđevac. Đurđevac je mali, idilični gradić poznat po Legendi o picoku. Za vrijeme kad je grad bio pod opsadom Turaka svo stanovništvo se povuklo u utvrdu Stari grad. Uporna turska vojska strpljivo je čekala da Đurđevčanima nestane hrane i da se predaju zbog gladi. Kada je sve što im je preostalo bio jedan jedini pijetao, Đurđevčani su se dosjetili da picoka ispale iz topa prema Turcima. Kad je turskoj vojsci doletio pijetao bili su uvjereni da protivnici imaju toliko hrane da im se rugaju gađajući ih pijetlom te su napustili Đurđevac. Tako barem kaže legenda koju ćete čuti ako posjetite Stari grad u kojem se danas nalazi galerija s mnogobrojnim slikama naivne umjetnosti i ostalih slikarskih pravaca. Legenda o picoku obilježava se svakog posljednjeg vikenda u lipnju kroz manifestaciju Picokijada. Glavna atrakcija je predstava koja se odigrava na autentičnoj lokaciji s koje legenda i potiče, a uključuje stotine statista, kulturnih amatera, konjanika i profesionalnih glumaca. U blizini Đurđevca nalazi se i, u Hrvatskoj, jedinstven goegrafsko botanički rezervat Đurđevački pijesci (peski) sa specifičnim tlom i vegetacijom. Putovanje nastavljamo do Hlebina, sela koje je svjetski centar naivnog slikarstva i posjećujemo dvije najznačajnije lokacije vezano za naivu. Prva je Galerija naivne umjetnosti Hlebine koja djeluje kao stalni muzejski postav u kojem su izložene slike staklu prve generacije (Ivan Generalić, Mraz, Virius) i druge generacije (Filipović, Gaži, Josip Generalić, Dolenec, Kovačić, Večenaj) izvornih slikara i kipara Hlebinske škole. Druga atrakcija Hlebina je imanje obitelji Generalić koje se sastoji od Stare kuće Ivana Generalića - muzejske memorijalne kuće, Galerije i ateljea Josipa Generalića i etno kuće Janičina hiža. Nakon Hlebina, za one koji vole skretati s glavnih puteva, preporučamo da preko Repaškog mosta pređu Dravu i provozaju Prekodravljem koje spada u najizoliranije krajeve naše zemlje. Nalazi se između rijeke Drave i Mađarske granice, a poznato je po velikoj Rešpaškoj šumi divovskih hrastova lužnjaka. Svoj obilazak Podravine završavamo u podravskoj metropoli Koprivnici. Obilazimo baroknu jezgru grada i posjećujemo poznati Podravkin muzej prehrane. Predah nalazimo ispijanju kave u blizini velike šljunčare i kupališta u blizini grada - poznate Šoderice.  Kako bi sve ovo stigli obići preporučamo noćenje u jednom od podravskih hotela kao što su Picok u Đurđevcu ili hotel Podravina u Koprivnici.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer