Predanosti, mane i savjeti koji će vam putovanje učiniti manje stresnim...

Odlučili ste ići na vikend s obitelji, partnerom...potrebno je još odabrati vama najugodnije prijevozno sredstvo. Na što trebate paziti prije puta, koje su mane i prednosti prijevoznih sredstava, korisni linkovi na dlanu...

Odlučili ste ići na vikend s obitelji, partnerom...potrebno je još odabrati vama najugodnije prijevozno sredstvo. Na što trebate paziti prije puta, koje su mane i prednosti prijevoznih sredstava, korisni linkovi na dlanu...

Putovati automobilom: za i protiv

Prednosti: Imate više slobode jer putujte bez pritiska programa putovanja. Putujete vašim ritmom. Ne trebate gledati na sat i red vožnje autobusa ili vlaka, ustajati se u 04h ujutro i napuštati stan ili kuću. Imate više udobnosti. Putovati u automobilu je i ekonomično ako je više osoba u automobilu. Putovati u automobilu je još uvijek dosta originalno.
Nedostaci: Ako ste strašljive prirode, više ćete misliti na rizike krađe ili razbijanja automobila, a i na mehaničke probleme koji bi vam se mogli dogoditi bilo gdje na putu. Činjenica je da se svaki automobil može pokvariti, i to više puta. U tom slučaju, riskirate da upoznate «sve» automehaničarske servise u zemlji putovanja.
Savjeti: Provjerite ispravnost svog automobila. U svoj gužvi oko pakiranja mogli biste zaboraviti na svoj mobitel. Kada krećete na put neka on uvijek bude napunjen kako bi vam se u slučaju potrebe našao pri ruci. Bez obzira koliko put trajao, hrana je neophodna. Možda ćete svratiti na ručak u nekom usputnom restoranu, no u automobilu biste svakako trebali imati grickalice i tekućinu. Nemojte nositi hranu koja je lako pokvarljiva. Djeci je uvijek dosadno dok putuju. Ukoliko ih vodite na put pobrinite se da im ponesete neke igračke koje će ih zabaviti. Zadnje, ali ne manje važno je da se na vrijeme počnete pakirati. Spremanje u zadnji trenutak uvijek rezultira mnoštvom zaboravljenih a potrebnih stvari. Nekoliko dana prije već počnite razmišljati o tome i stavljati na papir sve stvari koje ne smijete zaboraviti. Tako ćete kada počnete s pakiranjem trebati samo slijediti popis.

Korisni linkovi: http://www.hac.hr/

Busom:

Prednosti:  Koristiti vlastiti prijevoz nakon napornog tjedna baš i nije neki luksuz! Prilikom vožnje možete nesmetano promatrati okolinu oko sebe, uživati u interpretaciji pratitelja putovanja, upoznati i neke nove osobe i steći prijateljstva i ono možda najmanje zapaženo, na autobusnim turama ste znatno viši u odnosu na automobil pa samim time imate i ljepši pogled.

Nedostaci:  Nemate luksuz da malo prošetate niti da se zaustavite kada vi to želite. Uglavnom su vam noge dosta skućene i ne možete se namjestiti kako bi odspavali. U autobusima zna biti dosta bučno što može dodatno uvesti nemir u vaše putovanje. Putovanje busom uglavnom preporučamo na kraće staze do max 5 sati.

Savjet: Ne pretjerujte s prtljagom. Spakirajte si samo onoliko koliko vam je potrebno. Manju torbu s osnovnim sadržajem unesite obavezno autobus. Imajte pri ruci nešto za pojesti, popiti i zanimljivu literaturu za čitanje. Kad stignete na odredište, a imate povratnu kartu, obavezno si rezervirajte mjesto za povratak.

Korisni linkovi:http://www.autobusni-kolodvor.com/kolodvor.aspx

Vlakom...

Prednosti:  Zamislite put na more bez gužvi. Ukrcate svoj auto, a možda možete na put i bez limenog ljubimca, sjednete u vlak i bez zastoja i kolona vozite se do mora. Ili, još bolje, rezervirate spavaća kola, odspavate, a kad se ujutro probudite, već ste na moru. Idete li često na koncerte ili utakmice, bez obzira da li putujete sami, s prijateljima ili s obitelji, razmislite o mogućnosti putovanja vlakom. Što se tiče mana, ovdje ih zapravo i nema osim ako zapadnete u vlak gdje je jako velika gužva pa morate prestajati cijeli put.

Savjeti: Idete li na putovanje koje će trajati više dana, provjerite koja karta je za Vas najisplativija; da li ćete rezervirati sjedalo, da li ćete platiti kartu za viši razred i da li imate ikakve osnove za povlasticu. Za putovanje do nekih destinacija cijena povratne karte iznosi gotovo kao i cijena karte u jednom smjeru. Dobro se raspitajte o mogućnosti prekida i nastavka putovanja. Kod putovanja do npr. 100 km, karta u jednom smjeru vrijedi samo jedan dan. Ali, ako imate povratnu kartu, za putovanja od 50 do 100 km, karta vrijedi dva dana. Kod međunarodnih putovanja put se može prekinuti, a mora se nastaviti ili s istog kolodvora na kojem ste prekinuli putovanje (obično se prekid puta ovjeri na samom kolodvoru) ili s jednog od kolodvora koji se nalazi na dijelu relacije koju još niste prošli. Interrail karta može se kupiti za cijelu Europu ili za samo jednu državu. Može se birati i vrijeme trajanja putovanja inter rail kartom.

Vlakom se možete uputiti i na kraće izlete u okolicu. Za vrijeme održavanja raznih manifestacija u bližoj i daljoj okolici Zagreba.

Korisni linkovi:/http://željeznički.kolodvor.tel/

Putovanje avionom...

Prednost: putovanja s avionom je njegova brzina. Za samo koji sat stignete u svaki dio Europe. Dok ste pojeli vaše posluženo jelo, pilot upozorava da je vrijeme za slijetanje. Kada prilikom check in-a ostavite torbu više se o njoj ne morate brinuti. Također u avionu ima dosta mjesta i za veću ručnu prtljagu. Izrazito praktično.

Nedostaci: Na prvi pogled kao da ih nema. Međutim putovanje avionom može biti izvor velikog stresa. Prvo, zračne luke se nalaze izvan gradova, tako da si morate organizirati prijevoz. Naravno, svi nude autobuse ili vlakove koji voze do centra grada. Ali isto tako, to se dodatno plaća.Ako idete na međunarodni let, morate obaviti najmanje sat i pol check in prije leta. Što znači da ćete nezaposleno zujati po zračnoj luci dok vaš let napokon ne krene. Vaša prtljaga smije težiti samo određeni broj kilograma, što svakako provjerite prije nego krenete na putovanje.Jedan od glavnih problema putovanja avionom je mogućnost gubitka prtljage.

Savjeti: Mnoge avio kompanije nude brojne akcije. Također ako kupite karte par mjeseci prije polaska na putovanje, možete proći jeftinije nego da idete bilo kojim drugim prijevoznim sredstvom.Radi Vaše sigurnosti budite strpljivi prilikom kontrole Vaše osobne i dodatne prtljage, ponesite samo 1 komad ručne prtljage. Provjerite vrijeme prijave na let (check-in) koje zahtijeva Vaš avio prijevoznik, kako biste na vrijeme stigli obaviti sve formalnosti. (Domaći letovi: minimalno 1 sat prije leta.Međunarodni letovi: minimalno 2 sata prije leta.). Prije polaska:  provjerite da li Vaša putovnica vrijedi 6 mjeseci od ulaska u planiranu destinaciju, fotokopirajte putovnicu i pohranite fotokopiju odvojeno od putovnice, provjerite da li Vam je potrebna viza za putovanje u željenu destinaciju. kupite povratnu kartu. Provjerite još jednom datum i vrijeme polaska i povratka, brojeve letova, vrijeme polaska i povratka .

Korisni linkovi: http://www.aviokarte.hr/