Logos učiteljica - kako djeci olakšati učenje

Logos učiteljica je organizacija koja provodi programe pomoći u učenju s ciljem ostvarivanja boljih rezultata u školi, stvaranju radnih navika i jačanja samopouzdanja kod djece. Kako? Pročitajte...

Logos učiteljica je organizacija koja provodi programe pomoći u učenju s ciljem ostvarivanja boljih rezultata u školi, stvaranju radnih navika i jačanja samopouzdanja kod djece. Kako? Pročitajte...

IDEJA ZA VIKEND

Što je „Logos učiteljica“?

Vikend je mnogima dio tjedna rezerviran za odmaranje, pospremanje, putovanja, obiteljski ručak i druženje. Ono najčarobnije što nam vikend daje je zajedništvo. Ta dva dana imamo priliku iskoristiti u kvalitetnom druženju i povezivanju s našim najmilijima... posebnu pažnju vikendom pridajemo našoj djeci. Kako ne bismo  ta dva dragocjena dana bacili u vjetar, važno nam je kvalitetno iskoristiti vrijeme, imajući na umu poslovicu Benjamina Franklina „Izgubljeno vrijeme nikad nije pronađeno ponovno“. 

Zadatak „Logos učiteljice“ je da vam raznim savjetima i organiziranim radionicama pomogne da vikend s djecom provedete ispunjeno i kvalitetno. Logos učiteljica je organizacija koja provodi programe pomoći u učenju s ciljem ostvarivanja boljih rezultata u školi, stvaranju radnih navika i jačanja samopouzdanja kod djece. Naš tim učitelja osmišljava i razne interaktivne radionice za kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece. 
Iznimno me veseli što se kao organizacija  pridružujemo timu Vikend planera koji brine za vaše slobodno vrijeme. Pokušat ćemo vam pomoći da maksimalno iskoristite vrijeme s djecom vikendima kako vam to vrijeme ne bi bilo izgubljeno.

Srdačno vas pozdravljam,
Ana Kralj, mag.ed.phil.
predsjednica „Logos učiteljice“

Kako učiti?

U školi saznajemo kako riješiti matematičke zadatke, dobivamo mnoštvo podataka iz povijesti, zemljopisa, kemije... no na kraju na djeci i roditeljima koji im pomažu, ostaje najteži dio posla i često se i roditelji i djeca pitaju - Kako sve to naučiti?

Zato, pokušajte ovaj vikend naučiti kako učiti! Za kvalitetno učenje potrebno je zadovoljiti  četiri segmenata učenja, a to su:
1. Motivacija- ona nam je nužna, jer bez motivacije uopće ni ne pomišljamo na učenje. Ako nismo motivirani, učenje nam postaje mučenje i ne obavlja se prirodno, s lakoćom. Zato pokušajte pronaći motivaciju za učenje koja može biti dobra ocjena, nekakva nagrada ili pak znatiželja. Što će vas motivirati ovisi isključivo o vama i vašem djetetu.

2. Organizacija- Tijekom cijele školske godine i prije učenja potrebno je dobro organizirati vrijeme za učenje i organizirati školsko gradivo. Kako vaše dijete ne bi uzalud trošilo vrijeme, i kako bi bilo što efikasniji potrebna je dobra organizacija jer dobra organizacija znači pola obavljenog posla. U organizaciji vam mogu  pomoći planeri, rokovnici, dnevni i mjesečni rasporedi i ostali „papirnati pomagači“, pa vam savjetujem da se već ovaj vikend sa svojim djetetom bacite na izrađivanje rasporeda.

3. Koncentracija- Kako se ne bi dogodilo da vaše dijete uči gradivo, a razmišlja o igri s prijateljima potrebno je vježbati njegovu koncentraciju. Koncentraciju možete zajedno vježbati pomoću raznih društvenih igara ili pomoću posebno izrađenih vježba.

4. Mnemotehnike- Nakon što zadovoljimo sve preduvjete za učenje, potrebno je krenuti na samo učenje gradiva. Najvažnije je sve podatke koje želimo zapamtiti kodirati u dugoročno pamćenje. To možemo pomoću tehnika učenja koje se nazivaju mnemotehnike. Tehnike učenja postoje od davnina, još od antičkih filozofa i govornika. One omogućavaju lakše i kvalitetnije pamćenje. Jedna vrsta mnemotehnike su i mentalne mape. Svakako je korisno da se vaše dijete nauči služiti mentalnim mapama i ostalim mnemotehnikama kako bi učilo kvalitetnije i brže.

Više o svim segmentima učenja, kao i o motivaciji i mnemotehnikama možete pronaći u knjizi „Tajne učenja“ koju sam osmislila za roditelje i djecu kako bi svi na jednostavan način i na jednom mjestu mogli dobiti kompletnu informaciju o tome kako kvalitetno učiti i bolje pamtiti. Knjiga sadržava i korisne vježbe koncentracije pomoću kojih  vi i vaše dijete možete vježbati zadržavati pažnju na željenom gradivu.

Također, u “Logos učiteljici „ osmislili smo radionicu „Trening učenja“ koja djeci na jednostavan način pokazuje kako pravilno i kvalitetno učiti. Radionica koristi i odličnim učenicima kako bi naučili učiti još kvalitetnije, kao i učenicima koji bi željeli imati bolje rezultate u školi.

Radionica se održava svaku subotu, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ili dobiti više informacija na mail: logosuciteljica@gmail.com.

OVAJ VIKEND SE ORGANIZIRAJTE!

Ah, to organiziranje... Sigurno ste često čuli kako je potrebna dobra organiziranost za uspjeh. Poslovicu „Dobar plan je pola obavljenog posla“ ste savladali no i dalje vam se nameću pitanja: Kako se organizirati? Kako vladati svim obavezama i sve stići?

Kroz rad s djecom u „Logos učiteljici“ uvidjela sam kako i djeca koja redovito rade i trude se redovito obavljati svakodnevne zadatke, ni uz najbolju volju ne uspiju odraditi baš sve što bi trebali. Iako domaće zadaće pišu redovito i ne žele učiti kampanjski, tempo rada koji nameće školski program toliko je zgusnut da ne stignu odraditi sve što su zamislili. Svakodnevno biti spreman baš za svaki predmet u školi ponekad je nemoguća misija i s time se moramo pomiriti. No, to nikako ne znači da treba odustati od učenja, tj. da svom djetetu smijete dozvoliti da namjerno sabotira školske zadatke. Najbitnije je da vaše dijete da sve od sebe i da želi redovito učiti. U tome će vam pomoći dobro izrađen raspored.

Predlažem da ovaj vikend iskoristite za druženje s djetetom i pomognete mu izraditi dnevni raspored za svaki dan u tjednu. U raspored ne zaboravite uvrstiti igru i zabavu. To će vašem djetetu pomoći da vrijeme iskoristi u produktivnom radu i kad vi niste pored njega. Uz raspored dijete će se vježbati biti samostalno, a ipak će dobiti neke smjernice za rad.

Ako vam pak pisanje domaćih zadaća i učenje gradiva s djetetom predstavlja velik izazov i želite taj posao prepustiti stručnjacima- učiteljima i pedagozima, u „Logos učiteljici“ imamo organizirane radionice u kojima uz stručni nadzor vaše dijete može obavljati svoje školske obaveze, a vi ćete moći ono malo vremena koje imate nakon što dođete kući s posla provesti u kvalitetnom druženju s djetetom i u zasluženom , zajedničkom odmoru.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer