Atraktivne destinacije Parka prirode Medvednica- idealan vikend odmor za cijelu obitelj

Prošećite planinarskim i poučnim stazama sa svojom obitelji te usput posjetite neke od brojnih znamenitosti koje Medvednica pruža. Odmorite se uz ugodan sljemenski ručak u nekima od lovačkih i planinarskih domova te lugarnica.

Prošećite planinarskim i poučnim stazama sa svojom obitelji te usput posjetite neke od brojnih znamenitosti koje Medvednica pruža. Odmorite se uz ugodan sljemenski ručak u nekima od lovačkih i planinarskih domova te lugarnica.

Ideje za savršen obiteljski vikend

Krenite nekom od brojnih staza koje vode od Šestina, Gračana, Markuševca itd.

Preporučamo planinarsku stazu 14, koju Zagrepčani popularno zovu ˝Leustekov put˝. Ovo je jedna od najlakših staza za penjanje, stoga je prilagođena i najmlađim uzrastima. Povedite u šetnju svoju obitelj i kućne ljubimce te uživajte u prirodi koju nam Leustekova staza nudi.

Staza kreće od tunela u Gračanskom dolju, do kojega možete doći i tramvajem broj 15. U blizini staze se nalaze temelji nekadašnje vile Rebar. Cijeli put je, zbog svojih odmorišta, prigodan i za kraća zaustavljanja. Na pola puta (3,2 km) nalazi se planinarsko sklonište ˝Adolfovac˝, a pri samom vrhu se možete okrijepiti pitkom vodom na zdencu.

             

 

Staza preko Činovničke livade ( koja  je raj za zimske radosti i sanjkanje) vodi do samog TV tornja Sljeme, pored kojeg se nalazi i vidikovac koji pruža odličan panoramski pogled.

  

Preporučamo obiteljski ručak i kavu, pri vrhu, u nekima od domova i lugarnica.

                            

Povratak možete iskoristiti šetnjom i nekom od drugih planinarskih staza, kako bi mogli posjetiti i ostale znamenitosti koje Medvednica nudi.

 

Uz ovaj paket, poklanjamo Vam besplatni GPS turistički vodič...
Skinite aplikaciju bestCROATIA i preuzmite prijedlog vikend plana putem aplikacije ili ga pogledajte na webu: http://najboljeuhrvatskoj.info/prijava/
Korisničko ime: medvednica
Lozinka: medvednica

Sretan put i ugodan vikend želi Vam VIKENDPLANER ekipa! :)

 

Neke od destinacija koje možete posjetiti pri povratku s Vašeg izleta

Sanatorij Brestovac

Izgradnju sanatorija je inicirao liječnik, novinar i književnik Milivoj Dežman. Sama izgradnja potaknuta je liječnikovom ljubavi prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki Šram, koja je bolovala od tuberkuloze i preminula na Dežmanovim rukama u Brestovcu. Sanatorij je otvoren 22. svibnja 1909, a zatvoren je i napušten od 1968. Današnji Brestovac, iako ruševan (međutim i lijep i misteriozan) , mami posjetitelje zbog jedne lijepe zagrebačke ljubavne priče.

  

Špilja Veternica

Veternica je šesta najduža špilja Hrvatske. Ima više od 7km razgranatih kanala te se smatra najstarijim arheološkim lokalitetom Zagreba, kojim gospodare tajanstveni noćni letači - šišmiši (od zabilježenih 18 vrsta njih 12 stalno zimuje u Veternici). Posjetitelji , uz vodstvo stručnog vodiča mogu istražiti neke od tajni špilje unutar prvih 380m.  Unutrašnjost Veternice bilježi brojne dokaze o životu proteklih tisućljeća koji se kriju u tragovima špiljskog medvjeda, lava, leoparda, špiljske hijene, nosoroga, pragoveda i golemog jelena.

Dječje igralište Bočkaj

Među brojnim kućama i domovima na Sljemenu se nalazi i dječje igralište Bočkaj, pravi mali zabavni park za djecu. Zanimljivo kod ovoga igrališta jest da je u potpunosti napravljeno od drva, u skladu sa okolinom u kojoj je smješten.

                            

Šumska staza Bliznec 

Šumska staza Bliznec je prva poučna staza u Hrvatskoj te prati tok potoka Bliznec na Sljemenskoj cesti. Na stazi se nalazi 11 poučnih tabli koje educiraju o prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama tog lokaliteta. Duž staze postavljene su i šumske knjige koje sadrže tekstove poučnih tabli za slijepe osobe na Brailleovom pismu, kao i odmorišta s klupama. Poučna staza je s vremenom dobila još jedan sadržaj, a to je Križni put, također s tekstovima na Brailleovom pismu.

                                  

Medvedgrad

Medvedgrad je stari grad (gradina, utvrđenje) sagrađen u 13. stoljeću (1249. - 1254. g.) nakon provale Tatara (1242. g.) na brdu Mali Plazur, jugozapadnom obronku Medvednice na visini od 593 m. Bio je jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj. Danas predstavlja znamenitost i atraktivnu destinaciju za turiste.

Kraljičin zdenac 

Kraljičin zdenac, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 529 m, jedan je od najjačih izvora potoka Kraljevac (u donjem dijelu toka zove se Medveščak). Ime mu potječe od legendarne Crne kraljice, vjerojatno Barbare Celjske, druge žene kralja Sigismunda, koja je u prvoj polovini 15. stoljeća ovdje imala svoj majur. Danas, zbog dobro uređene staze i blizine grada, Kraljičin zdenac predstavlja jedno od omiljenih izletišta Zagrepčana i brojnih turista.

Kameni svati

Kameni svatovi su slikovite dolomitne stijene na zapadnom obronku Medvednice koje je narod nazvao «Zakletim svatovima» i o njima ispleo niz priča. Planinari su ih nazvali Kameni svatovi prema poznatoj pjesmi hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Dižu se oko 400 m visoko nad cestom iznad sela Jablanovec, a njihovo golo tjeme dobro je vidljivo čak iz Samobora. Kamena glavica na njihovom vrhu najljepši je vidikovac na cijeloj Medvednici. Odavde se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje, Samoborsko gorje, Žumberak, a za jasnih dana mogu se vidjeti Triglav i Kamničke Alpe.

Poučna staza Miroslavec

Poučna staza Miroslavec (staza 13) je geološka poučna staza. Nalazi se na stazi između Šestinskog lagvića i Kraljičinog zdenca (kreće sa šestinske ceste Potočani i vodi ulijevo prema Lagviću). Uz stazu su postavljene table koje prikazuju složenu geološku povijest i građu Medvednice na razumljiv i jednostavan način s brojnim ilustracijama, kartama te stijenama "in situ". Opisi stijena sadrže jasne informacije o njihovoj starosti, sastavu i načinu postanka. Obilazak staze traje oko šezdesetak minuta.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer