Tehnički Muzej - Zagreb

osnovan sa ciljem popularizacije znanosti i tehnike, po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa.
Sastoji se od 10 odjela.

osnovan sa ciljem popularizacije znanosti i tehnike, po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa.
Sastoji se od 10 odjela.

Vatrogastvo

Upotreba vatre (u počecima za rasvjetu i grijanje, zatim i za pripremanje hrane, te konačno i u metalurgiji) jedna je od osnovnih tekovina evolucije koja čovjeka izdvaja od životinja. No, od kada čovjek upotrebljava vatru, od tada se i bori s njom kao izvorom opasnosti. Zaštita od požara stara je koliko i poznavanje vatre. Čovjek se oduvijek odupirao opasnostima od vatre tehničkim dostignućima svoga vremena. O tom razvoju vatrogasne tehnike govori ovaj odjel.

Rudarstvo, geologija, nafta

tražeći odgovor na postavljeno pitanje došlo se do širih spoznaja o Zemlji, ali i do novih pitanja na koja geolozi pokušavaju dati odgovor. Nafta je prvenstveno energetska mineralna sirovina, koja je postala interesantna čovjeku razvojem automobilske industrije, a kasnije i ostalim industrijama.

 Zemljomjerstvo, katastar

Prvi šestar bile su čovječe ruke i noge, a vještinu i umijeće mjerenja postavio je Platonov učenik Aristotel, koji je živio od 384. do 322. prije Krista. Geodetska znanost ima dugogodišnju tradiciju u Hrvatskoj. Prvi udžbenik Exercitationes Gaeodeticae (Geodetske vježbe), na latinskom jeziku napisao je Martin Sobolović, 1775.

Astronautika s planetarijem

Dugotrajnim napornim radom ekipe stručnjaka iz raznih grana znanosti i tehnike postupno su rješavali mnogobrojni problemi vezane za let u svemir. Svemirska era u pravom smislu te riječi započela je 4. listopada 1957, kada je s kozmodroma "Bajkonur" uspješno lansiran prvi umjetni Zemljin satelit "Sputnik-1". "Sputnik-2" je ponio u svemir i prvo živo biće – psa Lajku. Konačno, u svemir je krenuo i čovjek. Dana 12. travnja 1961. Jurij Gagarin je, u kapsuli svemirskog broda "Vostok", uspješno obletio Zemlju i nakon 108 minuta leta sretno se prizemljio.

Transformacija energije

Oduvijek je čovjek u stalnoj potrazi za novim izvorima energije i novim načinima pretvorbe prirodnih izvora energije (sunce, vodeni tokovi, vjetar, drvo, fosilna goriva…) u oblike energije (toplinske, mehaničke, električne…) nužne za njegov opstanak.

Kabinet Nikole Tesle

Vrijednost životnog djela Nikole Tesle prepoznata je već prigodom svečanog otvorenja Tehničkog muzeja u Zagrebu 14. siječnja 1963. godine, kada je ujedno obilježena dvadeseta godišnjica smrti toga genija i velikana znanosti i tehnike. Već je tada dio Muzeja u odjelu Transformacije energije bio posvećen pokusima s Teslinim transformatorom, u kojima su mogli sudjelovati i posjetitelji. Promet Svladavanje prostora, putovanje, odnosno transport, staro je koliko i sam čovjek. Tijekom tisućljeća čovječanstvo je korak po korak osvajalo prostranstva kopna, svladavalo vodene prepreke, te konačno u vijeku u kojem živimo pobijedilo i Zemljinu gravitaciju - od letova prvih aviona do leta na Mjesec.

Odjel Prometna sredstva

sažeto prikazuje povijesni razvoj prometnih sredstava na kopnu, vodi i u zraku.

Osnove poljodjelstva s apijarijem

Čovjek, sakupljač hrane i lovac, prije otprilike 10 tisuća godina počinje kultivirati biljke i pripitomljavati životinje. Pri tome primjenjuje posve nove tehnike i izume, koji uzrokuju velike i korjenite promjene u načinu življenja čovjeka, a zbog jačine promjena taj period obično zovemo "poljoprivrednom revolucijom".

Velikani hrvatske znanosti i tehnike

Ovaj odjel je u formiranju, pa je do sada realiziran Demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Planiramo prezentirati i druge velikane naše znanosti i tehnike: Vrančića, Boškovića, Mohorovičića, Hanamana, Kučeru, Preloga i dr.Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost Prostor odjela i infocentra

Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost podijeljen je na dva dijela. U izložbenom su dijelu 83 izloška, a zasebnu cjelinu čine knjižnični dio EdukaEnergiana i prostor za radionice i prezentacije. Izložbeni dio odjela sadrži devet cjelina.

Vikend Planer