Muzej automobila Ferdinand Budicki, Zagreb

Muzej automobila Ferdinand Budicki jedini je muzej takve vrste u Hrvatskoj. Preporučamo ga svim generacijama i zato je idealan za posjete obitelji, s prijateljima i udvoje.

Muzej automobila Ferdinand Budicki jedini je muzej takve vrste u Hrvatskoj. Preporučamo ga svim generacijama i zato je idealan za posjete obitelji, s prijateljima i udvoje.

IDEJA ZA VIKEND

Muzej automobila Ferdinand Budicki značajan je za Grad Zagreb, jer će osim svojih osnovnih izložaka: starodobnih automobila, motora i bicikala u prostoru održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane sa predstavljanjem, učenjem i promoviranjem stopetnaest godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Do sada je prikupljeno nekoliko tiuća fotografija od kojih veliki broj do sada nisu viđene i koje se ne nalaze u vlasništvu ni jedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima. Prikupljeno je i nekoliko sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1909. – 1990. na temu automobilizma u Hrvatkoj.

Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu u Muzeju morao bi predstavljati turističku atrakciju i pružiti novi pogled na grad koji je od početka motorizacije bio dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka.

Muzej F. Budicki ima namjeru postati centralno mjesto okupljanja i druženja za hrvatske klubove starododobnih automobila i motora, a poseban naglasak bit će na učenike osnovnih i srednjih škola koje će kroz metodičke radionice prilagođene različitim uzrastima, te zabavu i igru spoznati jedan egzotičan dio nacionalne povijesti. Jedan od glavnih ciljeva Muzeja automobila Ferdinand Budicki bit će osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj, koje će se baviti prikupljanjem i arhiviranjem građe, održavanjem raznih tematskih predavanja i na koncu tiskanjem novih monografija na spomenutu temu. 

Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti.

INFO

MUZEJ AUTOMOBILA FERDINAND BUDICKI
Ulica kneza Ljudevita Posavskog 48, Zagreb, Hrvatska

RADNO VRIJEME: 10.00 -19.00 (svaki dan, vikendom i praznikom)
Subotom Muzej radi do ponoći !!!

CIJENA ULAZNICE:
Odrasli: 30 kn
Djeca: 20 kn (od 5-15 godina starosti)
Dozvoljeno fotografiranje u Muzeju

Najbliže tramvajske stanice su na Zvonimirovoj ulici (200 metara od ulaza u Muzej) i preko puta tržnice na Branimirovoj ulici (700 metara od ulaza u Muzej).
U dvorištu Muzeja je besplatni veliki parking na koji se ulazi iz ulice Zavrtnica.

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer