BONTON za SAVRŠEN VIKEND

Vikend je vrijeme kad se najviše družimo u obitelji, sa prijateljima, igramo se, bavimo sportom, putujemo, idemo na izlete, posjećujemo restorane, kina, kazališta, .... Upravo zato je dobro podsjetiti se na neka pravila bontona koja olakšavaju živo!

Vikend je vrijeme kad se najviše družimo u obitelji, sa prijateljima, igramo se, bavimo sportom, putujemo, idemo na izlete, posjećujemo restorane, kina, kazališta, .... Upravo zato je dobro podsjetiti se na neka pravila bontona koja olakšavaju živo!

Za početka svi znamo "one dječje" četiri ČAROBNE RIJEČI. Koliko ih koristite i kada?

1. MOLIM TE Kada nešto trebate ili želite, čarobna riječ kojom to možete dobiti svakako je “Molim te” ili “Molim vas”. Ovo je jedna od najlakših lekcija za naučiti, jer djeca kad nešto žele, izgovorit će sve što treba da to i dobiju.

2. HVALA Kada im netko nešto pokloni, daje ili samo dodaje, djeca bi trebala znati reći “Hvala”. U početku, to će biti vezano uz materijalne stvari, a kasnije zahvalu proširite i na emocionalna davanja i pomaganje. Primjerice, “hvala ti što si mi pomogao”, “hvala ti što si me saslušao” i slično.

3. OPROSTI Ova čarobna riječ reflektira našu empatiju, odnosno suosjećanje za osobu koju smo povrijedili. Često i odrasli imaju problema s izgovaranjem ove riječi, jer smatraju da moraju odustati od svog ponosa i stajališta te da”oprosti” znači svojevrsni gubitak za njih. No, istina je suprotna. “Oprosti mi” ne znači kapitulaciju, priznanje krivnje i gubitak borbe, već otvara vrata za pomirenje, harmoniju i ljubav. 

4. IZVOLI zgovaranjem ove četvrte čarobne riječi dijete pokazuje poštovanje prema bližnjem. Davanjem nečeg materijalnog uz riječ “izvoli”, ujedno otvara i svoje srce prema osobi koju dariva.

LIJEPO PONAŠANJE KOD KUĆE I U SUSJEDSTVU

5. RAGOVARJATE ŠTO VIŠE VIKENDOM, DRUŽITE SE!" O sebi nastojte govoriti što manje. U razgovoru nikad „ja“ nije na prvom mjestu. Razgovor nije monolog. Obiteljski problemi nisu preporučljiva tema za razgovor izvan vlastitog doma i obitelji. Kad govorite o prisutnima, uvijek recite njihovo ime, a ne osobne zamjenice. Nije uljudno držati sugovornika za ruku za vrijeme razgovora. Neslaganje valja izraziti suzdržano.  Kad razgovarate s više ljudi, naizmjenično ih gledajte u oči.

NE PREKIDAJ RAZGOVORE Djeca, ali i odrasli,  su nestrpljivi pa često od najranije dobi prekidaju  u razgovoru ili glasno pričaju  kako bi zbog nečega na sebe svrnuli pažnju. Ako se  baš mora prekinuti neku komunikaciju, učinite to uz “Oprostite što prekidam, ali trebao bih…Sa druge strane ograničete vrijeme svojeg izlaganja na maksimalno 1 minutu, obradite jednu po jednu temu i dozvolite sugovorniku da kaže svoje mišljenje za svaku od tema. Zastanite i dajte šansu za odgovor i mišljenje sugovornika.  Ako se toga ne držite onda ne trebate sugovornika nego slušatelja, pa pričajte sa ogledalom.;) 

6. PITAJ ZA DOZVOLU Djeca, mladi i odrasli svakodnevno se nalaze u situacijama kada nešto žele napraviti, ali nisu sigurni smiju li, žele li to doista i kakve će to imati posljedice. Stoga je važno dijete naučiti da pita za dozvolu. Kad su mali to će biti upiti kao što su “Smijem li ići kod Marka u dvorište na igranje?” (umjesto da samo odu bez pitanja), a kasnije u životu bit će pristojno pitati, primjerice, “Susjed, je li u redu da se moji gosti parkiraju ispred vaše kuće danas popodne?” ili “Dragi, je li u redu da ti bacim ove stare časopise?”.

9. DOBRO JUTRO, DOBAR DAN, DOBRA VEČER  Živimo u otuđenom svijetu mobitela i društvenih mreža gdje se ni u obitelj ne pozdravlja, a često susjed susjeda ne poznaje i ne pozdravlja. Prilikom susreta s drugom osobom, prije svega je trebamo srdačno pozdraviti i tako pokrenuti pozitvniu energiju. Muškarac uvijek prvi pozdravlja ženu. Mlađa osoba pozdravlja prva. Pri ulasku u poslovne prostore stranka treba prva pozdraviti. Prodavač uvijek prvi pozdravlja kupca. U crkvi se pozdravlja samo kad je vjenčanje. 

10. POKUCAJ NA VRATA Još jedna dobra i praktična lekcija za cijeli život je poštivanje tuđe privatnosti i ulaženje u nečiji intimni ili radni prostor. Vrlo ju je jednostavno naučiti, a glasi: Kad su vrata zatvorena, netko ih je zatvorio s razlogom, jer želi imati svoj mir. Pa kad se I vaš mališan zatvori u svoju sobu, prije no što dođete vidjeti što radi i da li je dobro, svakako pokucajte i pitajte “Smijem li ući?”.

11. TELEFONIRANJE Uvijek prvo pozdravi onog koga si  nazvao, zatim da se predstavi. “Halo, bok djede, na telefonu je Marko. Mogu li molim te dobiti baku, jer nešto je trebam pitati?”. Pristojna komunikacija važna je u cjelokupnom digitalnom svijetu, kod pisanja mailova, chatova, SMS-ova.

12. HIGIJENA I UREDNOST Od malena treba naučiti biti opranih zubića, čistih ručica i u čistoj odjeći. To je odraz poštovanja prema okolini i drugima sa koijim dolazite u fizički kontakt. Dijete ali i odrasli moraju znati sami pospremiti svoju sobu i brinuti se da njegove stvari budu na svome mjestu. Osjećaj čistoće i reda itekako pozitivno djeluje na ponašanje.

13. POMAGANJE DRUGIMA
Ako i kada mogu, djeca bi uvijek trebala ponuditi pomoć. Ona to spontano i rade kada žele mami i tati pomoći čistiti, kuhati, popravljati stvari po kući, kupati psa i slično. Djeca se rađaju s potrebom da pomažu, a na roditeljima je da tu potrebu njeguju i kasnije usmjere i na druge ljude. Uključite djecu u redovne životne obveze od spremanja do kuhanja i čišćenja. To im je najbolja škola za kasniji samostalni život.

14. PONAŠANJE ZA STOLOM Ovo je najteža lekcija za naučiti. Stoga se ponašanje za stolom uči i više godina te u skladu s zrelošću, razvojem motorike i drugim psihoemocionalnim stanjima. Ipak, do 9. rođendana sva djeca bi trebala znati postaviti stol za obiteljski obrok, mirno sjediti dok se jede, koristiti “molim te dodaj mi”, koristiti žlicu, vilicu, nož i ubrus, žvakati zatvorenih usta i očistiti za sobom. Domaćica uvijek započinje s jelom i daje znak za dizanje od stola. Pribor se postavlja prema redoslijedu upotrebe. Hrana dolazi na stol u zadnji čas. Jelo se poslužuje s lijeve strane. Laktovi se ne naslanjaju na stol. Između jela držite ruke ili na stolu ili u krili. Ubrus se drži u krili, a ne oko vrata. Za stolom uvijek razdvojite parove. Vinske čaše držite sa tri prsta za stalak. Tijekom objeda uljudno je razgovarati s osobama koje sjede do vas. Za vrijeme zdravice nije pristojno jesti. Ako ne pijete alkohol, možete nazdraviti i vodom. Nemojte ostati posljednja osoba za stolom koja jede ili pije. Poziv na večeru podrazumijeva donošenje prigodnog dara. Uljudno je zahvaliti se za gostoprimstvo.

15. POSJETI  Nikad ne dolazite u posjet nenajavljeni. Ne dogovarajte posjet u vrijeme ručka ili večere. U posjet dovedite samo osobe koje ste najavili. Ne dovodite kućne ljubimce u posjet. Kad vam stignu gosti, prekinite što ste radili. Uljudno je domaćici darovati buket cvijeća. Prije no što se buket preda domaćici, s njega treba skinuti papir. Piće doneseno na dar domaćici ne moraju otvoriti. Uljudno je pričekati petnaest minuta na zakašnjele goste. Znak za završetak posjeta daju posjetitelji. Uljudno je ispratiti goste do vrata. Uljudno je uzvratiti svaki posjet.

LIJEPO PONAŠANJE  IZVAN DOMA, U RESTORANU, NA PREDSTAVI,....

16. LIJEPO PONAŠANJE U RESTORANU  Uvijek rezervirajte stol ako pozivate društvo u restoran. U restoran prvi ulazi muškarac. Iz restorana prva izlazi žena. Muškarci odzdravljaju ženi ustajući samo napola. Za stolom muškarac sjedi ili preko puta žene ili s njene lijeve strane. Konobara poziva muškarac. Žena počinje jesti prva. Ne počinjite s jelom dok nisu poslužene dvije osobe. Ako vaše jelo kasni, neka drugi počnu jesti. Gosti ne toče vino sami. Uljudno je da račun plati muškarac.Tanjur uvijek treba nagnuti od sebe, nikad prema sebi. Nemojte odjednom izrezati cijeli komad mesa. Perad se jede nožem i vilicom. Kruh treba jesti trgajući komad po komad. Ražnjiće skinite sa štapića vilicom i zatim ih jedite vilicom i nožem. Tjesteninu ne režite nožem. Večera nije pogodno vrijeme za poslovni razgovor. Razgovor o poslu započnite nakon aperitiva ili predjela. Kupac ili klijent nikad ne plaća poslovni objed.

17.UPOZNAVANJE S NOVIM OSOBAMA Ovo je vrlo važna vještina za zdravu socijalizaciju. Od prvih odlazaka na igralište ili u igraonice, naučite dijete pružiti ručicu i predstaviti se. Kada ga upoznajete s novim prijateljem, bez obzira koliko bili maleni, mogu si dati ručicu i reći “Ja sam Marko. Kako se ti zoveš? Idemo se igrati?”

Kod odraslih, muškarac se prvi predstavlja ženi, žena prva pruža ruku muškarcu. Stariji prvi pružaju ruku mladima. Mlađa osoba se predstavlja starijoj. Pri rukovanju uvijek pružite desnu ruku. Rukujte se kratko. Kad su vrijeme prehlada i gripa izbjegavajte rukovanje. Rukovanje je obavezno pri čestitanju i izražavanju sućuti. Obratite se sa „vi“ svakoj osobi, bez obzira na starost i spol. Stariji i žene predlažu prijelaz na „ti“. Pri oslovljavanju gospođi ili gospodinu može se pridodati i titula. Osobu se oslovljava imenom samo na njen prijedlog. Kad se predstavljate, recite svoje ime i prezime (bez titula!). Kada se predstavi druga osoba, recite: „Drago mi je“. Pri upoznavanju se valja osmjehnuti i pogledati u oči. Muškarac pri upoznavanju treba ustati. Žena pri upoznavanju ne ustaje. Ne prekidajte razgovor dvoje ljudi da biste nekog predstavili. Domaćin međusobno upoznaje goste. Bračni par valja predstavljati zajedno.

18. PONAŠANJE NA PREDSTAVI
Vodite dijete na predstave, u kino i upoznajte ga sa situacijama koje zahtijevaju tišinu, praćenje i pozornost. To su idealna okruženja za učenje strpljenja i pristojnog ponašanja na kulturnim manifestacijama i javnim okupljanjima i događanjima. Ako ste pozvani, ne smijete kasniti. Ako ste zakasnili u kazalište, pričekajte prvu pauzu. Kad vi imate karte, vi vodite društvo do sjedala. U gledalište prvi ulazi muškarac. Žena uvijek prva sjeda. Na vanjskom sjedalu uvijek sjedi muškarac. Za garderobu je zadužen muškarac.

19. PONAŠANJE U PROMETU
Biti oprezan u prometu najviše ima veze sa sigurnošću i dobrobiti djeteta, ali prometna kultura sastavni je dio bontona. Djeca moraju imati poštovanja prema svim sudionicima u prometu. To znači da čuvanjem sebe, čuvaju u prometu i druge. Do 9. godine dijete bi trebalo znati osnove ponašanja u prometu: uvijek hodati nogostupom, uvijek prelaziti cestu preko zebre, gledati lijevo i desno, ne trčati između auta, ne trčati na cestu i voziti bickl po označenim stazama,...

20. PONAŠANJE PREMA OKOLIŠU
Vrlo važno mjerilo lijepog ponašanja je ponašanje prema prirodi, životinjama i okolišu. Osnovno pravilo je: ne bacaj smeće nigdje drugdje osim u kantu za smeće. Nakon toga, slijede i specifične lekcije: kako odvajati otpad, kako pomagati životinjama, kako se ponašati u šumi, kako štedjeti energiju i slično.

 

I ZA KRAJ MALO POSLOVNOG BONTONA I KAKO TO RADE U NEKIM DRUGIM ZEMLJAMA

21. NA ULICI Ulicom muškarac hoda između dviju žena, a žena između dva muškarca. Žena hoda muškarcu s desne strane. Žena treba uhvatiti muškarca ispod ruke, a ne muškarac ženu. Torbu ili vrećice treba nositi s vanjske strane. Nije pristojno hodati ulicom i jesti. Pri mimoilaženju na ulici valja se ukloniti u desno.

22. POSLOVNI BONTON Osoba nižeg ranga uvijek se predstavlja osobi višeg ranga. Bez obzira na rang svi se predstavljaju kupcu ili klijentu. Osobu najvišeg ranga treba predstaviti prvu. Rukujte se na dolasku i na odlasku. Na poslovni sastanak ne kasnite više od pet minuta. Nije uljudno doći na poslovni sastanak prerano. Kad posljetitelj uđe u vaš ured, ustanite od stola. U radu sa strankama ne ustajte od stola. U vašem uredu vi završavate razgovor.

23.  IZ SVIJETA Filipinci se pozdravljaju kratkim i brzim podizanjem obrva. U Jordanu se pozdravlja tako da se prstima desne ruke dotakne srce, zatim čelo a potom se ruka ispruži prema naprijed te se izgovara „salaam alaykum“, što znači „mir s tobom“. U Rusiji među prijateljima uz zagrljaj su obvezna dva ili tri poljupca u obraze, a često je zadnji poljubac u usta. U Mongoliji se pozdravlja tako što se dlan svoje desne ruke stavi na dlan svoje lijeve ruke uz lagan naklon. U Kini je običaj da osobe koje razgovaraju stoje vrlo blizu jedna drugoj. Ako se počnete odmicati, Kinezi će vam ponovno prići. U nekim kenijskim plemenima vlada običaj da umjesto rukovanja dvije osobe pljesnu jedna drugom dlanom o dlan. To je tzv. „petica“, vrlo popularni način pozdravljanja među mladima. Umjesto ljubljenja, Eskimi i narodi Polinezije trljaju si nosove nosovima. U nekim dijelovima Indije umjesto usnica na obraz se pritisne nos. U Portoriku je normalno i društveno prihvatljivo ako vas stalno prekidaju tijekom razgovora. U Egiptu se sjedenje prekriženih stopala ili koljena smatra nepristojnim jer se pokazivanje potplata drugoj osobi smatra uvredom. U arapskom svijetu obroci su obilni i dugotrajni. Što više jedete to više iskazujete zahvalnost i poštovanje prema domaćinima. Na Filipinima, uvijek trebate ostaviti malo hrane na tanjuru te tako pokazati da vam je ponuđeno dovoljno hrane. U Egiptu se za jelo koristi samo desna ruka. Lijeva ruka je predviđena za održavanje osobne higijene. U Pakistanu je „buljenje“ sasvim normalna pojava u društvu. Kad izlazite iz kuće u Švedskoj, nikad ne oblačite kaput dok niste izvan kuće. Ako to učinite ranije, vaš će domaćin smatrati da žurite napustiti njegovu kuću.

 

Pošaljite svima link na ovaj članak, jer samo ako svi znamo BONTON, onda se po njemu ugodnije živijeti i uživati u savršenim vikendima.

 

Vikend Planer
Vikend Planer