×

100 tisuća opušaka na Trgu bana Jelačića: Čisteći medvjedići i RokOtok poslali važnu poruku: BACI ČIK U KOŠ

Udruge Čisteći medvjedići i RokOtok sredinom rujna započele su s kampanjom BACI ČIK U KOŠ, a u desetak „čikolova“ u nekoliko hrvatskih gradova skupili su više od 100 tisuća opušaka. Danas su ih simbolično na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izložili pred građane poručivši im da je čikovima mjesto isključivo u košu! Osim neposrednog educiranja i osvještavanja prolaznika o ovom problemu, podijelili su više od 200 džepnih pepeljarica za pušače.

Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

„Budući da već gotovo četiri godine čistimo okoliš iz tjedna u tjedan, uočili smo da opušaka ima na svakom koraku. Međutim, dok se nismo ozbiljnije usredotočili na njih, nismo bili svjesni razmjera tog problema. Uostalom, brojka od 100 tisuća je već sama po sebi šokantna i naravno, zabrinjavajuća i simptomatična. Pokazuje da ljude ili nije briga ili naprosto ne znaju da su filteri klasičnih cigareta teško biorazgradivi jer u sebi sadrže mikroplastiku, ali i razne toksine. Oni kroz tlo i vodu završe u raznim organizmima, pa tako i ljudskim. Drugim riječima, svakim bačenim opuškom trujemo se još jednom“, izjavio je u ime Čistećih medvjedića Perica Štefan, voditelj kampanje BACI ČIK U KOŠ.

Prvi čikolov održan je na zagrebačkom Tomislavcu u devetom mjesecu i tad je prikupljeno više od 14 tisuća opušaka. Nakon toga u lovu na čikove pridružili su se Nova Kapela, Varaždin i Križevci. Imali su Medvjedići i međunarodne čikolove – u Ljubljani oko Tromostovja skupili su gotovo 10 tisuća opušaka, a simbolično su čistili i na Gibraltaru i u Zürichu, jer i tamo nažalost postoji identičan problem. Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80% odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4.5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com