×

Čaše & vino ... saznajte kakvu čašu treba odabrati za određenu vrstu vina

Čaše & vino ... saznajte kakvu čašu treba odabrati za određenu vrstu vina
Jako je bitno da vino poslužujete u odgovarajućoj čaši.... nije u pitanju samo vizualni dojam iako je i on važan, već se radi i o funciji same čaše... pa pročitajte!!!
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

ČAŠA & VINO

Jedan od činilaca koji je izuzetno važan kad je uživanje u vinu u pitanju, je odgovarajuća čaša. Tanke, elegantne, duguljaste čaše nikako nisu pomodarstvo! One su sastavni dio rituala ispijanja i uživanja u vinu.

Čaše su sužene na vrhu da bi se tu zadržali mirisi, da bi mogli da osjetimo buké, imaju tanku, dugačku dršku da ne bismo rukama mijenjali temperaturu vina i imaju postolje da bi bile stabilne. Vino treba poštovati! Bez obzira na financijsku situaciju, svatko od nas si može priuštiti barem jedan komplet čaša za vino. Ako ne možemo, ne moramo ići do kraja i kupovati čaše za sve moguće vrste vina, dovoljno je kupiti one za crno. Ako novac nije problem  postoje različiti vrste čaša - za bijelo, crno, šampanjac, čaše za port, burgundac, šeri ili bordo.

Kad smo već kod šampanjca, kod nas su jako česta pojava široke, zdjelaste čaše za šampanjac. No, one nisu potpuno odgovarajuće. Šampanjac se pije iz jako izduženih čaša sa razlogom - čaša treba  usmjeriti sve one fine mjehuriće prema našem nosu, kako bi nas mjehurići zaškakljali, a ne da ispare u zrak za par sekundi zato sto je čaša široka.

I boja stakla čaše je jako važna jer morate vidjeti što pijete. Preljev zeleno-žute, narančasto-crvene, roza i tamno crvene, gotovo crne boje podjednako doprinose općem svečanom osjećaju kao i miris i ukus.

Vrste čaša
Vino zaista ima bolji ukus kada se pije iz odgovarajuće čaše. Osnovne vrste čaša su sljedeće: Čaše za crno vino dobre su za svako vino. Glatkih rubova, oblika tulipana, čašu uvijek punimo do pola, da bi je mogli okretati u ruci, promatrati i  mirisati vino uz smanjenje rizika prolijevanja čarobne tekućine.

Čaše za bijelo vino su nešto manje jer bijelo vino ne mora disati koliko i crno i njegov buké se ne razvija tako dramatično.

Čaša za šampanjac mora biti uska, da što duže sačuva mjehuriće.

Čaše za burgundac moraju biti posebne jer ovo vino vrlo brzo oslobađa aromu. Zato je čaša široka, poboljšava razvoj mirisa.

Čaše za bordo omogućavaju vinu, kojem je potrebna toplina da bi oslobodilo svu svoju kompleksnost, maksimalni kontakt sa zrakom, što olakšava razvijanje ukusa.

Čaša za port mala jer je to vino jako i slatko.

Časa za šeri je četvrtastog oblika, a suhi šeri se pije ohlađen.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com