×

Otkazani dani mladog maslinovog ulja od 19. do 21.11. u Vodnjanu zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Čarolija Vodnjana - kamen i masline pretočeni u kažune i maslinovo ulje....Kamen i maslina dva su simbola Vodnjana i okolice koje su vrijedne ruke njegovih stanovnika pretvorile u remek djela suhozidne gradnje te u zlatne kapi vrhunskog maslinovog ulja koje pronosi ime Vodnjana diljem svijeta. Saznajte brojne zanimljivosti o ovim vodnjanskim simbolima te svemu što donose ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja koji će ove godine ugostiti Denija Srdoča, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice.

Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

KAŽUNI - KAMENE POLJSKE KUĆICE KAO IDENTITET VODNJANA

Kažun je tradicionalno, najčešće okruglo, istarsko suhozidno sklonište za ratare i pastire koje je kroz stoljeća postalo važan dio vodnjanskog identiteta pa se upravo u Vodnjanštini nalaze u najvećem broju. Najviše ih je nastalo u zlatno doba 18. i 19. stoljeća kad se povećavao broj stanovnika Vodnjana oko kojeg su nicali maslinici, vinogradi i polja. Kažuni su bili mjesto za odmor, predah, sklonište od sunca i kiše, drugi dom usred polja na kojem su Vodnjanci, teškim radom, osiguravali život svojih obitelji. Ponekad je posla bilo toliko da su u polju morali prenoćiti pa su u kažunima pronalazili mjesto za počinak. Kažuni su bili i dobra zaštita od lopova u vrijeme berbe, a pružali su zaklon i stoci, posebno ovcama.

SUHOZIDNA GRADNJA - UNESCO-VA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA

UNESCO-v odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu umijeće suhozidne gradnje 2018. uvrstio je na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Želite li vidjeti primjere tog umijeća, Vodnjan je pravo mjesto za posjet jer ćete oko njega moći naći suhozide (masiere), kojima se ograđuju polja, gromače (groumasi), ogromne hrpe kamenja i, naravno, mnoštvo kažuna (casite).Oblik i suhozidna građa kažuna savršeno se uklapaju u mediteranski krajolik. Značajke ove arhitekture bez arhitekta su brzina i ekonomičnost gradnje, uporaba jednog jedinog materijala za cijelo zdanje, malo graditeljskih elemenata te prepoznatljiva kamena kupola koja se slaganjem kamena razlikuje od klasične kupole pa se stoga naziva “lažna kupola". Neki su kažuni mali, neki veliki, no gotovo svi su okrugli, sa stožastim krovovima, znalački osmišljeni i, geometrijski precizno, sitnom kamenom građom povezani u suhozid.

Add to my plan
Print
Send inquiry

2021. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Veličina teksta:

+ -