×

Family outing - castles and animals Slavonia

Family outing - castles and animals Slavonia
Connect with pleasure - a weekend that you spent watching TV in the family prefer to spend on a trip where you will certainly all learn something. Fairy-tale castles and legends Slavonia will intrigue kids, a lot of that and will learn, and you will spend quality and fun time together!
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA ODLIČAN OBITELJSKI IZLET

Bilo da je riječ o zimskim danima ili proljeću, okupite obitelj i jednu subotu uputite se u upoznavanje dvoraca Slavonije. Dvorac Prandau - Normann u Valpovu možda je manje poznat, ali upravo zato je izrazito vrijedan, i to je razlog zašto našu pustolovinu počinjemo upravo ovdje. Jedinstvena srednjovjekovno-barokna cjelina koja je nekad bila tvrđava niti danas to nije prestala biti, niti je posve postala dvorcem - riječ je o pravom muzeju na otvorenom, o jedinstvenom velikom eksponatu kojim se može hodati, u koji se može ući i prošetati poviješću.....  U dvorcu je od 1956. godine smješten Muzej Valpovštine s preko 3000 eksponata u nekoliko zbirki (povijesna, arheološka, lovačka, etnografska, zoološko-geološka te zbirka zanatstva i umjetničkog obrta). U muzeju možete pogledati izložene zbirke, čuti legendu o "Bijeloj gospi", junakinji Katarini ili zasvirati na klaviru na kojem su nekada davno svirali tadašnji vlasnici dvorca.

Biti u Slavoniji i vidjeti samo jedan dvorac je kao da odete na more i ne okupate se. Zato idemo dalje do Donjeg Miholjca u posjet starom dvorcu koji, neki bi se složili sa mnom, podsjeća na Disneyev dvorac. Dvorac Prandau - Mailath, stari dvorac, jedna od prvih većih zgrada u Donjem Miholjcu, sagrađena je 1818. godine za vlastelinsku obitelj Prandau. Danas je dvorac sjedište donjomiholjačke gradske uprave i nažalost ne može se razgledati unutrašnjost, ali impozantan vanjski izgled uz brojne kule, balkone i terase sigurno će vam ostati u sjećanju. Oko dvorca prostire se park sa šetnjicom, pa možete uživati u prirodi.

Nakon razgleda dvorca, svi u automobil i krećemo put Slatine. Nekoliko kilometara izvan same Slatine nalazi se Imanje Višnjica, pravo mjesto za okrjepu - fini domaći slavonski ručak i čašicu vina. A onda iznenađenje - jahanje na konjima. Na imanju se nalazi ergela koja broji oko 70ak konja, a poniji na kojima mogu i jahati, su oduševljenje za djecu. 

Punih trbuha odlične hrane, krećemo dalje prema Našicama. Malo ljudi zna da se samo tri kilometra od središta Našica, u mjestu Martin, nalazi neobična crkvica. Riječ je o templarskoj crkvici sagrađenoj u prvoj polovini 13. stoljeća i jedinoj očuvanoj u Hrvatskoj. Crkvica se nalazi na brdu s kojeg puca pogled na cijeli našički kraj i šteta ju je ne posjetiti.

Naš izlet završavamo još jednim iznenađenjem za klince - idemo u ZOO. U mjestu Markovac Našički nalazi se Zoološki vrt Bizik s preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike (leopard), Amerike (rakuni), Australije (klokani i emui). Zoološki vrt nikako ne zaostaje za profesionalnim vrtovima, zbog raznovrsnih primjeraka ptica i životinja, ali i ljubaznosti domaćina, obitelji Bizik. Obiteljska "zbirka" kako nazivaju svoj ZOO, sadrži zečeve, golubove, vukove, tigrovi, lavovi, klokani, magarci, dikobrazi, medvjed, papige, patke.... 

I tako završava naš kulturno-zabavni vikend!

  


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com