×

Halma- lagana igra na ploči pogodna za igranje s djecom

Halma- lagana igra na ploči  pogodna za igranje s djecom
Ovo je jednostavna igra na ploči koja u originalu izgleda kao kvadrat sa 16×16 polja. Igrači naizmjenice vode svoje figure sa polaznih polja u ciljna, pomičući ih ili preskakući preko drugih figura. Igrač koji prvi dovede sve svoje figure u suprotno – ciljno polje je pobjednik.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

PRAVILA

HALMA: Pravila igre
Kad se igra u parovima, jedan par može imati figure postavljene na dva susjedna ugla. Cilj je igrača da dovede svoje figure iz jednog u dijagonalno suprotni ugao. Pobjednik je igrač (par) koji to prvi u cijelosti uspije. Početne pozicije razlikuju se s obzirom na broj igrača koji sudjeluje u igri.
• Kad sudjeluju dva igrača oni uzimaju po 19 figura i postavljaju ih u dijagonalno suprotne kutove, na polja omeđena drugom linijom;
• Kad sudjeluju tri ili četiri igrača svaki uzima po 13 figura i postavlja ih u tri, odnosno četiri ugla, na polja omeđena prvom linijom. Dva igrača vuku naizmjenično, a više njih u krug po jedan potez. Kad je igrač na potezu on može povući samo jednu svoju figuru. Figure se mogu pomicati u bilo kojem smjeru za jedno polje - ravno ili dijagonalno, naprijed ili natrag, na jednu ili na drugu stranu. Postoje dvije vrste poteza :
• tihi potez - igrač pomiče svoju figuru na susjedno (prazno) polje kako je ranije spomenuto;
• preskakivanje - igrač pomiče svoju figuru preko figure na susjednom polju na prazno polje iza nje. Igrač može preskakati svoju ili protivničku figuru. U jednom potezu može se napraviti i nekoliko uzastopnih preskakivanja. Sve preskočene figure ostaju u igri, ne skidaju se s ploče. Igrač ne može kombinirati u jednom potezu i tihi potez i preskakivanje. Preskakivanje kad je moguće nije obavezno, već igrač izabire potez koji mu najbolje odgovara.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2022. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com