×

Krapinsko-zagorska županija - Od Seljačke bune do wellnessa

Krapinsko-zagorska županija - Od Seljačke bune do wellnessa
Hrvatsko zagorje pitomi je kraj slikovitih brežuljaka, bogate povijesti i raznolike turističke ponude. Vodimo vas kroz najzanimljivije turističke destinacije od Muzeja seljačkih buna do bogate wellness ponude koja se temelji na zagorskim termalnim izvorima.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND

1. dan: Po dolasku u Hrvatsko zagorje prvo obilazimo slikovit kraj uz rijeku Sutlu. Dolazimo u Klanjec, malo mjesto poznato po velikom kiparu Antunu Augustinčiću. Slijedi obilazak galerije u kojoj su izložena mnogobrojna djela ovog majstora hrvatske likovne umjetnosti. Nakon razgleda galerije nastavljamo dalje uz dolinu rijeke Sutle u prvacu Kumrovca. Na putu se zaustavljamo u Zelenjaku – mjestu gdje se nalazi poznato izletiše te spomenik hrvatskoj himni „Lijepoj našoj“. Slijedi kraća vožnja do obližnjeg Kumrovca. Po dolasku odlazimo u posjet muzeju na otvorenom – etno muzeju Staro selo Kumrovec. To je jedini etno-muzej u Hrvatskoj koji stalnim etno i povijesnim izložbama rekonstruira narodne, tradicijske oblike građenja, kulturu stanovanja, narodne obrte i običaje ovog dijela Hrvatske na prijelazu XIX/XX. stoljeće. Potom nastavljamo do Trakošćana i razgledavamo velebni srednjovjekovni dvorac.


2. dan: Drugi dan obilazimo Stubički kraj i Mariju Bistricu. Prije svega predlažemo posjet Gornjoj Stubici i dvorcu Oršić u kojem se nalazi Muzej seljačkih buna. Nedaleko od dvorca nalazi se impozantni spomenik Matiji Gupcu koji dominira na uzvisini iznad pitomog brežuljkastog krajolika. Slijedi vožnja do susjednog brežuljka na kojem se nalazi poznata Gupčeva lipa. Lipa je 1957. Godine proglašena spomenikom prirode i stavljena je pod zaštitu države. Značajna je i kao povijesni spomenik budući da se radi o jedinom živom svjedoku Seljačke bune. Za kraj obilaska Stubičkog kraja neizostavno je kušanje toplih štrukli u autohtonoj drvenoj gostionici koja se nalazi u zagrljaju hlada impozantne Gupčeve lipe. Vikend završavamo u Mariji Bistrici obilaskom poznatog marijanskog svetišta i križnog puta.
 


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com