×

"Kruh je za tilo, vino je za dušu". Vinske ceste u Istri...

Istra, taj minijaturni kontinent, najveći poluotok Jadrana, idealno uranja u more u smjeru vječno osunčanog jugozapada. Kvalitetu vina upotpunjava i posebnost tla, crvena zemlja uz more i bijela zemlja unutrašnje Istre.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

POVIJEST VINA:

Grčki mitski moreplovci otkrili su ovdje lozu. Danas jedan zaljev na istočnoj obali nosi naziv Kalavojna, ata nešto iskrivljena kovanica potječe od grčkih riječi dobro vino. Rimski pisci nadmetali su hvaljenju istarskog maslinovog ulja i vina, a prava enigma je istarsko vino Vinum Pucinum koje se vezuje za rimsku caricu Juliju Augustu. Živahna starica i carica je tvrdila kako svoju dugovječnost ima zahvaliti samo - Vinum Pucinum. Nedvojbeno je to istarsko vino, vjerojatno teran. No, tajna je ostala uže geografsko porijeklo i za taj se primat spore drevni gradići Sovinjak i Motovun, jer Plinije spominje brdo u središnjoj Istri kamo dopire morska struja.

I veliki pustolov i ljubavnik Giacomo Casanova u svojim čuvenim memoarima zapisat će kako je u Istri pio sjajno vino refošk. Velika austrougarska monarhija dala se namamiti na istarsko vino. Godine 1902. izgradit će malu uskotračnu prugu od Trsta do Poreča koja će se popularno zvati vinska pruga…


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com