×

Mala vikend škola o pjenušcima približiti će vam čarobni svijet mjehurića...

koliko ste se puta pitali što znači brut? Zašto šampanjac nije točan naziv za sva pjenušava vina? Što znači perlanje....?

Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

Prema hrvatskom Zakonu o vinu pjenušava vina dijele se na: prirodna pjenušava vina, gazirana pjenušava vina, prirodna biser vina.

Prirodna pjenušava vina i prirodna biser vina su vina čiji je sadržaj i pritisak ugljičnog dioksida u boci proizveden isključivo naknadnim vrenjem šećera u vinu.
Gazirana pjenušava vina su vina kojima je prilikom punjenja u boce dodan ugljični dioksid. Pjenušavim vinima može se nakon završenog naknadnog vrenja dodati ekspedicioni liker, radi postizanja odgovarajućeg sadržaja neprovrelog sladora.

Prirodna pjenušava vina dijele se prema načinu proizvodnje na pjenušava vina nastala klasičnim metodom vrenja u boci i metodom vrenja u tankovima:

klasična metoda – metoda vrenja u bocama (sekundarna fermentacija u boci), poznata kao champenoise metoda (tom metodom proizvode se šampanjci i samo pjenušci proizvedeni klasičnom metodom iz francuske pokrajine Champagne mogu se zvati šampanjcima);
metoda vrenja u tankovima (sekundarna fermentacija u tanku) poznata kao charmat metoda.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com