×

Nacionalni park Kornati - idealno otočje kao stvoreno za bijeg od stvarnosti

Nacionalni park Kornati - idealno otočje kao stvoreno za bijeg od stvarnosti
Izuzetne krajobrazne ljepote, zanimljiva geomorfologija, velika razvedenost, bogatogi morski ekosustav...
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

NACIONALNI PARK KORNATI

Nacionalni park Kornati čini veći dio grupe otoka Kornati u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika, u Šibensko-kninskoj županiji. Nacionalnim parkom je proglašen 1980. i tada je stavljen pod zaštitu. Ukupna površina parka je oko 220 km2 a sastoji se od 89[1] otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav.

Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice "krune" kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta. Svijet kornatskoga podmorja otkriva pak neke druge zadivljujuće priče. A dobro je znati i to da je kopneni dio Parka u privatnom vlasništvu.

 Što raditi?

KRSTARNJE KORNATSKIM LABIRINTOM
NP "Kornati" se cesto u turistickim publikacijama navode kao "nauticki raj". I doista, "slalomskim" krstarenjem izmedju 89 nezaboravnih otoka, otocica i grebena - koliko ih ima u NP "Kornati" - isprobat cete sve svoje nauticke vjestine i sposobnosti, posebice ako vam i vrijeme u tome "pomogne".
Za krstarenje ne treba vam nista posebno osim ulaznice u NP "Kornati".

 RONJENJE I SNORKELING
Posjetiti NP "Kornati", a ne zaroniti u svijet podmorja, gotovo da je grijeh. Kvalificirani autonomni ronioci u tom su smislu u povlastenom polozaju: mogu uzivati u onim vrijednostima zbog kojih je (izmedju ostalog) podrucje i proglaseno nacionalnim parkom. Za one druge pak, koji nemaju ronilacku kvalifikaciju, preporucamo da uz pomoc maske i disalice ipak zavire u modre dubine cistog i prozracnog kornatskog mora, jer se i s povrsine moze puno toga nezaboravnoga vidjeti.

Za snorkeling (ronjenje bez autonomne ronilacke opreme) nije potrebna nikakva posebna dozvola, a ronilacki posjet uz uporabu autonomne ronilacke opreme smije se obaviti samo u organiziranim i odobrenim grupama.

 
Št o vidjeti u Nacionalnom parku Kornati? 

NP "Kornati" obiluje posebnostima i ljepotama, kako po svojoj prirodnoj, tako i po svojoj kulturnoj bastini. Sto preporuciti posjetitelju da vidi u NP "Kornati"?
Navest cemo samo neke, uglavnom najcesce posjecivane vrijednosti. Naglasavamo da to nije sve sto Kornati nude. Ostale vrijednosti otkrijte sami - bilo da su one u parku, ili u Vama samima.

"KRUNE"
MAGAZINOVA SKRILA NA OTOKU KORNATU
VIDIKOVCI (Metlina, Otocevac, Opat, Vrujsko, Litnji vrh, Ravni Zakan, ...)
PODMORJE KORNATSKIH "KRUNA"
ILIRSKE GRADINE
UTVRDA TURETA
RANOKRSCANSKA TROBRODA BAZILIKA I CRKVICA GOSPE OD TARCA
SOLANA U LAVSI


Add to my plan
Print
Send inquiry
Lokacija
_PRIJAVITE_SE_ILI_REGISTRIRAJTE_ZA_KOMENTIRANJE

2022. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com