×

Najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj - Sjeverni Velebit

Najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj - Sjeverni Velebit
Područje je proglašeno nacionalnim parkom 1999. godine zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA KAKO PROVESTI VIKEND

Premužićeva staza

Staza prolazi kroz najljepše i najzanimljivije dijelove sjevernog Velebita. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke Pag, Rab, Goli, Prvić i Krk, te na ličko zaleđe s kontinentalne strane. Dobila je ime po inžinjeru Anti Premužiću koji je stazu projektirao još davne 1930. godine.

Rezervati

U sklopu parka nalaze se čak dva botanička rezervata i botanički vrt, s poznatim endemskim vrstama Hrvatska sibireja i Velebitski zvončić. Od životinja koje nastanjuju Sjeverni Velebit najpoznatiji su mrki medvjed, vuk, ris, divokoza, tetrijeb te endemična velebitska gušterica. U parku se nalaze i dva stroga rezervata, Hajdučki i Rožanski kukovi, geomorfološki fenomeni s najočuvanijim sedimentnim karbonatnim stijenama iz kojih se može iščitati povijest stvaranja zemlje unazad 200 milijuna godina te s više od 150 jama od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu.

Lukina jama

Lukinu jamu, koja je najdublja jama u Hrvatskoj otkrili su slovački speleolozi. Istraživanja su nastavljena od 1993.-1995. u organizaciji Komisiju za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.Jama se nalazi na Sjevernom Velebitu, u strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Nazvana je po Ozrenu Lukiću - Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u domovinskom ratu na Velebitu. Lukina jama je 1392 m duboka, a u trenutku spuštanja na dno bila je 9. po dubini u svijetu. Danas je među dvadeset najdubljih na svijetu
 


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com