×

Nove životinje u Zoološkom vrtu Zagreb

Nove životinje u Zoološkom vrtu Zagreb

U Zoološki su vrt grada Zagreba stigle su dvije kapibare iz Švicarske te gibonica iz Češke. Sve su se životinje brzo sprijateljile sa starosjediocima. Uskoro nagradna igra na vikendplaneru - osvoji ulaznice za ZOO Zagreb!

Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

INFO O GIBONIMA

Zagreb, 29. kolovoza 2012. – Gibonica Kulička stigla je iz Zoološkog vrta u Plzeňu, a u zagrebačkom ju je vrtu dočekao Kent, petnaestogodišnji mužjak. Prema svojoj gošći isprva je pokazivao kavalirsku suzdržanost, no prijateljstvo se vrlo brzo razvilo u ljubav.
Gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. Naime, ti čovjekoliki majmuni glasno pjevaju kako bi zaveli partnera, učvrstili vezu te obilježili svoj teritorij.
Poznati su i kao najspretniji akrobati među primatima. Imaju najduže ruke od svih čovjekolikih majmuna i njima se koristite kao kukama dok se vješto njišu po granama.
U prirodi žive u kišnim i listopadnim šumama do 2400 metara nadmorske visine od Indije preko Indonezije do Kine. Kao i ostali čovjekoliki majmuni spadaju među ugrožene vrste, a kako bi se uključio u njihovu zaštitu, Zoološki je vrt grada Zagreba sudjelovao u Eazinoj kampanji „Godina čovjekolikih majmuna“. Broj gibona u prirodi se smanjuje zbog uništavanja njihovog životnog prostora sječom šuma, širenjem poljoprivrednih zemljišta i izgradnjom cesta. Nestaju i zbog prodaje mladunaca za kućne ljubimce, a u nekim dijelovima Azije trguju i njihovim mesom.

INFO O KAPIBARAMA

Istodobno kad i Kulička, u Zoološki su vrt grada Zagreba stigle dvije kapibare rođene u Zürichu prošle godine. Nastambu će dijeliti s petogodišnjim mužjakom Dirkom. Ti simpatični glodavci brzo su se sprijateljili, a timaritelji koji se brinu o njima, nadaju se da će prijateljstvo prerasti i u nešto više.
Uživaju dane provoditi u vodi. Naime, drugo ime za kapibaru je vodenprase jer im je život vezan uz vodena područja. U prirodi žive u blizini jezera, rijeka i močvara u Južnoj te Srednjoj Americi, a budući da mogu doseći težinu od 70 kilograma, riječ je o najvećim glodavcima na svijetu.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com