×

Odmor u malom raju, Aparthotel Lekavski***, Zaton 685 kn za dvoje!

Dobrodošli u Zaton, malo turističko mjesto idealno za istinski odmor i opuštanje od stresa svakodnevnice...Za udoban smještaj pobrinuti će se Aparthotel Lekavski***...
Add to my plan
Print
Send inquiry

  

Ideja za savršen vikend:

Zaton predstavlja jedinstveni spoj dalmatinske arhitekture, ugodne mediteranske klime, očuvane prirode, bogate kulturno povijesne baštine, te živahne turističke svakodnevnice.  Pješčane plaže u sjeni stoljetnih borova idealne su za obitelji s djecom. Želite li pronaći mir, kristalno bistro more, čisto podmorje, hlad borovih šuma, nezaboravne zalaske sunca, onda je Zaton idealno mjesto za Vaš odmor.

Na području Zatona poznati su ostaci života i kulture još od početka brončanog doba, pred oko 4000 godina. Na sadašnjem položaju mjesto se postupno razvijalo od kraja 17. st.,nakon povlačenja Turaka. Mjesto je sve donedavno živjelo od ratarstva, stočarstva i ribarstva.

Crkva Sv. Nikole
Sagrađena je usred polja na velikom prapovijesnom zemljanom humku. Crkva je kružne osnove s tri polukružne i s jednom pravokutnom nišom, te s kupolom nad središtem, sagrađena s tragovima romaničkog stila krajem 11. početkom 12. stoljeća. Na kupoli je u doba turskih ratova dozidana kula osmatračnica.

Ostaci crkve sv. Andrije
Crkva Sv. Andrije je nastala u okviru rimske arhitekture.
O kakvoj se arhitekturi radi zasad nije posve jasno. Pretpostavlja se da je riječ o nekim građevinama u okviru rimske luke, ili pak o nekim objektima poljodjelsko-ladanjskog karaktera (villa rustica).
Crkva Sv. Andrije je izuzetno vrijedan objekt ranokršćanskog vremena (izgrađena u 6. st.) koji je s različitim preinakama ostao u funkciji kulta sve do 16. st. kada je porušen.

Kula Kaštelina
Kulu je, prema ugrađenom natpisu na latinskom jeziku i grbu iznad njega, dao sagraditi Hanibal Cirysagus 1593.g. To je jedna od tri kule koje su podigli Mlečani radi obrane Nina od najezde Turaka.

Župna crkva
Župna crkva u Zatonu posvećena je rođenju blažene djevice Marije. Sagrađena je 1670.g., produžena 1870.g., a proširena u obliku križa 1969.g.

Podmorska arheologija
Brod Serilia liburnica je najznačajniji podmorski nalaz otkriven u slojevima antičke luke Aenone u Zatonu iz sredine 1.stoljeća. U muzeju ninskih starina izloženi su različiti ostaci brodske opreme: koloturnici, klinovi za natezanje jedara i ostaci jedra od kože. Pored toga u dnu luke pronađeno je obilje keramičkog i staklenog posuđa (tanjuri, zdjele, šalice, vrčevi), češljevi, novac nakit.

Cijena smještaja u aparthotelu Lekavski*** (1 noćenje) iznosi 685 kn za dvije osobe!


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com