×

Park prirode Papuk - prirodni raj u srcu Hrvatske

Park prirode Papuk - prirodni raj u srcu Hrvatske
Upoznajte srce Slavonije kroz njene parkove prirode i brdoviti krajolik gdje možete uživati u raskoši zelenila i svježine...
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND

U srcu Slavonije na sjevernom rubu Požeške doline smjestio se Papuk, jedan od naših najljepših parkova prirode. Put nas vodi preko Zlatne doline (Vallis Aurea) i Požege do mjesta Velika. U Velikoj se nalazi sjedište Parka prirode Papuk. Razgled parka prirode moguć je i uz vođenje stručnih djelatnika parka, a takav vid razgleda posebno se preporuča grupama.

Od Velike penjemo se na Papuk dobro uređenom makadamskom cestom po kojoj nerijetko prolaze i autobusi. Nakon pola sata vožnje dolazimo do bisera parka - Jankovca koji spada među najljepše gorske doline u zemlji. Ovdje se nalazi i planinarski dom na Jankovcu, jedan od naših najbolje uređenih planinarskih domova.

Izlazimo iz automobila i naš razgled nastavljamo pješice. Put nas vodi uz tirkizna Jankovačka jezera. Ono što posebno očarava je svježina koju doživaljavamo u srcu Slavonije dok hodamo uz ova prekrasna jezera bogata pastrvom. Jankovac je ime dobio po grofu Josipu Jankoviću u čijem je posjedu ovo područje bilo sredinom 19. stoljeća i po čijem nalogu su uređena dva protočna jezera uz koja prolazimo. Prema vlastitioj želji grof Janković je sahranjen u spilji iznad jezera. S tog mjesta pruža se prekrasan pogled na njegovu dolinu i na okolne stogodišnje bukove šume.

Od jezera penjemo se po uskom, ali ne prezahtjevnoj planinskom puteljku do

Jankovačke poučne staze. Stube, pješački drveni mostići i rukohvati, koji su postavljeni na stazi, posjetiteljima omogućuju pristup najljepšim prizorima Jankovca. Uz stazu su postavljene i poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. Jedna od zanimljivosti kraj koje prolazimo je i staklarsko groblje. U 18. stoljeću na ovom je prostoru postojala staklana u kojoj su radili njemački staklari.

Bila je poznata pod imenom „Staklana na Skakavcu“. Nakon što su iscrpljene zalihe drveta, koje se koristilo za proizvodnju čađe, staklana je prestala s radom. O njenom postojanju svjedoči „staklarsko groblje“ kraj kojeg prolazimo.
Poučna staza je kružna pa završava kod Planinarskog doma odakle smo i krenuli. Nakon okrijepe u domu nipošto nemoje propustiti odlazak do glavne atrakcije parka – na nekoliko minuta šetnje od doma nalazi se tridesetmetarski vodopad Skakavac koji se ruši u kanjon Kovačica. Osvježeni zavjesom vodene prašine krećemo kućama nakon što smo uživali u bistrim potocima, jezerima, hladu planinske bukve i vodopadima. I sve to u srcu Slavonije.
 


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com