×

Posjetite Zoo u Zagrebu i upoznajte jednomjesečnog tapira Bonija

Posjetite Zoo u Zagrebu i upoznajte jednomjesečnog tapira Bonija
Jednomjesečni južnoamerički nizinski tapir Boni otkriva čaroliju jeseni u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Posjetitelje privlači svojim šarama i specifičnim zviždanjem.Pročitajte cijelu priču o najmlađem stanovniku Vrta...
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

PRVA ZAGREBAČKA JESEN MALOG TAPIRA BONIJA

Jednomjesečni južnoamerički nizinski tapir Boni otkriva čaroliju jeseni u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Posjetitelje privlači svojim šarama i specifičnim zviždanjem.

Zagreb, 19. listopada 2012. – Iz nastambe tapira sve se češće čuje zviždanje. Najnovije zvukove proizvodi surlica bebe južnoameričkog nizinskog tapira.

Na svijet je došao u nedjelju, 9. rujna, a oko izbora imena nije bilo previše dvojbe. Bio je, kako pričaju timaritelji i zoolozi, sladak k'o bombon, pa je dobio ime Boni.

Njegov je otac Robi, zagrebački tapir koji se proslavio točnim predviđanjem rezultata utakmica na ovogodišnjem Europskom nogometnom prvenstvu. Je li talent za nogomet Boni naslijedio od oca, još se ne zna, ali znatiželju i razigranost sigurno jest.

Malog se Bonija svakodnevno može vidjeti kako živahno istražuje svoju okolinu. Pritom ga posebno veseli vrijeme koje provodi u vanjskoj nastambi – prostoru kojim sada dominiraju boje jeseni.

S tim se bojama stopio i Boni. Naime, maleni tapiri izgledom prilično odskaču od svojih roditelja. Dok roditelje krasi jednolična smeđa boja, potomci im se rađaju prošarani žućkastim prugicama i pjegicama. Takva ih koža u prirodi štiti od potencijalnih predatora.

Jedinstvene šare Boni će izgubiti za pola godine, a kao odrasli tapir dosegnut će težinu od 225 kilograma. Do tada treba popiti još mnogo mlijeka majke Adine i pojesti mnoštvo raznolikog bilja, lišća i voća.

Prepoznatljiva surla južnoameričkih tapira nastala je spajanjem gornje usne i nosa. Iako većinu ljudi podsjećaju na slonove, njihovi bliži srodnici zapravo su konji. Na prednjim nogama imaju četiri, a na stražnjim tri prsta.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com