×

Provedite savršen, morski vikend u prelijepim Kaštelima! 740 kn za dvoje!

Zelite na odmor? Zar nije ugodno buditi se uz pjev ptica?Uz to uzivat cete u tisini i svjezem morskom zraku a i prekrasnoj panorami Dalmatinske obale kao i na lijepim plažama nedaleko od naseg hotelaA sve to uz pristupacne cijene!!!
Add to my plan
Print
Send inquiry

Ideja za savršen vikend:

Posjetite grad Trogir:

U prošlosti, grad je bio jedan od najvećih kulturnih centara Dalmacije: u 13. st. obogaćen je radovima majstora Radovana, koji ga je uresio čuvenim skulpturama. Radovanov Portal je završen u 1240. godini, monumentalno i jedinstveno djelo velikog hrvatskog umjetnika za kojeg natpis na bazi lunete kaže da je "u ovom umijeću od sviju najodličniji". 

Stara gradska jezgra je formirana između 13. i 15. stoljeća unutar obrambenog zida, a obnovila ju je Venecija u 15. stoljeću. Venecijanci su također dodali i dvije utvrde koje su još uvijek očuvane: Tvrđavu Kamerlengo i Kulu Sv Marka. Kula Kamerlengo se nalazi na jugozapadnom dijelu otoka. Današnji oblik je dobila u 15.stoljeću. Sjeverno je kula Sv. Marka iz 15. st. Između kule i tvrđave, iz vremena francuske okupacije, nalazi se gloriet građen u stilu klasicizma. Stariji, istočni dio grada razvio se oko glavnog trga s katedralom. Zapadni dio, Pasike, sagrađen je kasnije 
Ulaz u grad iz smjera sjevera je kroz renesansna gradska vrata iz 17. stoljeća s skulpturom Blaženog Ivana Orsinija, sveca zaštitnika grada. Na glavnom gradskom trgu nalazi se i katedrala građena od 13. do 15. stoljeća s karakteristikama i romaničkog i gotičkog stila. Ulaz katedrale krasi najvrijedniji umjetnički rad romaničkog perioda u Dalmaciji – portal majstora Radovana iz 1240.

Najljepši predmeti iz riznice su izlošci izvezenog platna, bjelokosni gotički triptih i srednjovjekovni oslikani kodeksi. Skulptura Sv. Lovre i trokutasti zabat su dodani na portal u 14. stoljeću. U katedrali su također: krstionica iz 1464, rad kipara Andrije Alešija; osmerokutna kamena propovjedaonica iz 13. stoljeća; gotičke klupe za kor; ciborij iz 14 st.; slike lokalnih i talijanskih majstora; gotička kapela Sv. Jeronima iz 1438; i kapela Blaženog Ivan Ursinija - najljepši spomenik renesanse u Dalmaciji, rad Nikole Firentinca, Ivana Duknovića i Andrije Alešia iz 15. stoljeća.

Na glavnom gradskom trgu je gradska loža iz 14. stoljeća, toranj sa satom, te crkvica Sv. Sebastijana koja je sagrađena u renesansnom stilu. Mala ranosrednjovjekovna crkva Sv. Barbare, građena od 9. do 10. stoljeća, nalazi se iza lože i to je najstarija crkva u Trogiru. Trg je zatvoren sa strane Palačom Ćipiko. Nasuprot palače je gradska vijećnica iz 15. stoljeća. Romanička crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 13. stoljeća, s ostacima srednjovjekovne freske i sa grobom obitelji Ćipiko, nalazi se tik uz vijećnicu, na obodu trga. Dalje prema obali je dio sačuvanih zidina s obrambenom kulom i ostacima renesansnih gradskih vrata iz 1593.

Grad Split:

Dioklecijanova palača:

Dioklecijanova palača izgrađena je na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće za vrijeme vladavine tadašnjeg rimskog cara Dioklecijana. Nakon što se 305. godine povukao s prijestolja, preselio je u Palaču i ondje živio do smrti 316. godine. Vrijedi spomenuti kako se tada zapravo radilo o pomalo izoliranom mjestu, s obzirom da se sjedište provincije Dalmacije nalazilo u obližnjoj Saloni (Solinu), dok je Split bio vrlo malo naselje.

Put prema Saloni započinjao je kod Zlatnih vrata, jednog od tri glavna ulaza u Palaču. Što je s četvrtim? Kopnene strane imale su velike i lijepo uređene ulaze, ali je južna strana, okrenuta moru, djelovala kao moćni obrambeni zid i bila potpuno zatvorena na donjoj razini. Zidovi na svim stranama, osim spomenutih dijelova s vratima, u donjim su dijelovima bili zatvoreni, no zato su gornji dijelovi rastvoreni velikim prozorima. Posebno je lijep gornji dio bio na južnoj strani, gdje su se nalazile careve odaje te su prema moru gledale tri lođe i 42 prozora.


Nakon Dioklecijanove smrti, Palača je doživjela brojne promjene, no ostala je sjajno očuvana te se smatra jednim od najznačajnijih rimskih spomenika na svijetu. Posebno je zanimljivo što se radi o prostoru koji je otada stalno naseljen, u kojemu se živi i kojega se prilagođava životu, pa se i danas zapravo i dalje razvija i mijenja.

Dioklecijanova palača danas je prava riznica kulturno-povijesnih znamenitosti. Unutar nje nalaze se najstarija svjetska katedrala, velika egipatska sfinga, izvrsno očuvani Dioklecijanovi podrumi i štošta drugo. Prostor je to koji se ne propušta posjetiti ako se zateknete u blizini i koji vam sigurno ima što za ponuditi.
 

Cijena smještaja (noćenje +doručak) u hotelu Adria iznosi 740 kn za dvije osobe!

  


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com