×

Što će sve utjecati u Hrvatskoj na vikende u 2021. godini ? Samo pozitivno!

Korona i potresi  su obilježili prošlu godinu. Nismo smijeli putovati druženja su ograničena,.... Evo što će se sve najvjerojatnije desiti u Hrvatskoj i olakšati naše savršene vikende.

Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

1. Jug Hrvatske bit će spojen Pelješkim mostom i ubrzati vikend putovanja prema jugu

Hrvatska će u 2021. biti napokon spojena. Potkraj sljedeće godine bit će završena gradnja Pelješkog mosta. Taj projekt ima iznimno prometno, strateško, ali i simbolično značenje za Hrvatsku. . Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation obvezala se da će Hrvatsku spojiti za 2,08 milijardi kuna u roku od tri godine od uvođenja u posao odnosno do kraja srpnja 2021. No koronakriza usporila je dinamiku radova. Promet će preko mosta biti pušten najkasnije početkom 2022. 

2. Veće plaće za 900.000 poreznih obveznika i više novaca za vikend

U sklopu novog kruga porezne reforme koji stupa na snagu početkom 2021. sigurno su najvažnije za sve građene izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima će se za oko 900.000 poreznih obveznika povećati plaće ili mirovine. Naime, smanjuju se stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto.  U sklopu novog kruga porezne reforme među ostalim će se i porez na dobit poduzetnicima s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna smanjiti s 12 na 10 posto, a na snagu stupa i porezno rasterećenje mladih pa će tako oni do 25 godina starosti biti oslobođeni poreza na dohodak, a oni od 26 do 30 godina plaćat će 50 posto tog poreza.Minimalna plaća povećava se na 3400 kuna Od 1. siječnja 2021. minimalna neto plaća u RH iznosit će 3400 kuna, 150 kuna više nego u godini na izmaku. 

3. Od ljeta helikopterska hitna medicinska služba. Nadamo se da neće trebati, ali dobro je imati

Hrvatska bi napokon u 2021. trebala dobiti helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS), uslugu koja je građanima zapadne Europe na raspolaganju već 50 godina.  Planirani početak rada te službe bio bi 1. srpnja. HHMS će pritom imati četiri baze – u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku – a cijeli taj posao, koji bi se pružateljima helikopterskih usluga bio sklopljen na tri godine, procijenjen je na 135 milijuna kuna, odnosno na 18 milijuna eura bez PDV-a. 

4. Padaju promjenjive kamate na kredite građana. Vikend na kredit?

Banke su najavile od 1. siječnja snižavanje promjenjivih kamatnih stopa na postojeće kredite građana.  Primjerice, u  za kredite u kunama kamatnu stopu će smanjiti za 0,06 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,05 postotnih poena.

5. Počet će organizirana obnova potresom uništenih područja Fond za obnovu Grada Zagreba. Kreće energetska obnova zgrada i obiteljskih kuća ua ugodnije vikende kod kuće

U 2021. bi opet trebao biti objavljen poziv za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, koji ove godine nije realiziran zbog pandemije koronavirusa. 

6. Zabrana prodaje jednokratne plastike od 1. srpnja za ačišće vikende u prirodi

U Hrvatskoj će od 1. srpnja sljedeće godine biti zabranjena prodaja jednokratnih plastičnih proizvoda, predviđeno je novim Zakonom o gospodarenju otpadom koji je u postupku donošenja. Tako će biti zabranjena prodaja proizvoda poput štapića koji se pričvršćuju na balone te plastičnih posuda za hranu od ekspandiranog polistirena kao što su kutije, a zabranjuju se i spremnici te čaše za napitke izrađeni od ekspandiranog polistirena, uključujući čepove i poklopce… Jedna od bitnijih novina, koju će mnogi osjetiti pri kupovini, jest zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje debljine veće od 15 i manje od 50 mikrometara.

 


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com