×

Što znači kod (brojke i slova) na ljusci jajeta?

Od 2004. u Europskoj uniji je označavanje ljuski kokošjih jaja obvezno! Zamišljeno je kako bi potrošačima osigurao potpunu informaciju o podrijetlu i kvaliteti jaja. Evo što znači pojedina oznaka. Kako prepoznati pokvareno jaje? Kako skuhati tvrdo ili meko kuhano jaje?
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

Što znači kod na jajetu?
U Europskoj uniji je od 2004. godine obvezno označavanje ljuski kokošjih jaja proizvedenih u Europskoj uniji! Kod označava podatke o vrsti i mjestu farme na kojoj su jaja proizvedena. Na ljusci možete pronaći kod sličan ovom: 3HR0113 Broj 3 s početka koda označava način uzgoja peradi. Predstavlja oznaku koja će vam vjerojatno biti najvažnija pri čitanju koda.

Osim broja 3, na tom se mjestu mogu pronaći brojke: 0, 1, 2. Evo što svaka od njih znači:

0 = ekološki slobodni uzgoj, s raslinjem, ekološka prehrana peradi, 1 kokoš/4m2.
1 = slobodni uzgoj, s raslinjem, 1 kokoš/2.5 m2.
2 = stajski podni način uzgoja (zatvoreni prostor, neprekidno osvijetljen umjetnom rasvjetom), 9 kokoši/1 m2.
3 = kavez (baterijski ili etažni sustav), 13 kokoši/1 m2.

HR dio koda označava državu podrijetla, odnosno Republiku Hrvatsku.
0113 je broj proizvođača.

Oznake s pakiranja XL, L, M i S razvrstavaju jaja u 4 razreda:

XL je oznaka za vrlo velika jaja (73 grama i više),
L su velika jaja (od 63 do 73 grama),
M su srednja (53 do 63 grama),
S mala jaja (manje od 53 grama)

Kako koke žive?
U pravilu kokoš živi u kavezu kvadratnog oblika, čija svaka strana ima 23,5 centimetara. Europska unija je 1. siječnja 2012. najavila ukidanje baterijskih kaveza za kokoši nesilice. Problem je u tome što kavezi nakon toga nisu bili u potpunosti izbačeni, samo zamijenjeni. Bočne strane novih kvadratnih kaveza produžene su na 45 centimetara, što ne znači da su ptice dobile prostor veličine 23,5×45 cm. Naime, u svakom kavezu mora stajati gnijezdo za nesenje, prečka za sjedenje (duljine 15 centimetara) i stelja za trošenje kandži, što smanjuje spomenutih 23,5×45 

Razlika slobodnog i podnog uzgoja kokoši nesilica:
Ako ste ikad obratili pozornost,  primijetili ste veliku razliku u cijeni različitih pakiranja jaja (ponekad i dvostruku!). Često je kutija skupljih jaja označena kao jaja kokoši „stajskog podnog načina držanja“. Nemojte ovaj izraz zamijeniti s kokošima koje su uzgojene „slobodno“! Stajski podni uzgoj i slobodni uzgoj nisu jednaki!

Perad uzgojena slobodno ne boravi na ograničenom prostoru, hrani se žitaricama koje slobodno kljuca. Zdravija je jer se slobodno kreće i razvija „prirodno“. Jaja takvih ptica ne sadrže pigment koji se često stavlja u hranu kokošima uzgojenim u baterijskim kavezima, kako bi se prikrila loša kvaliteta žumanjka. Jaja slobodno uzgojenih kokoši su zdravija, ukusnija i hranjivija! Uvijek birajte slobodni uzgoj prije podnog, a podni prije kaveznog načina. Ako ste voljni brinuti za svoje i zdravlje svoje obitelji, pronađite na tržnici ili Internetu uzgajivače peradi koja slobodno šeće otvorenim prostorom.

KAKO PROCIJENITI DA LI SU JAJA  JESTIVA? Test plutanja cijeloga jaja
U posudu nalijte vode i stavite u nju jaja za koja niste sigurni jesu li jestiva:
Ona jaja koja su potonula na dno i ostala ležati su jako svježa. Jaja koja su potonula na dno posude, ali ondje stoje uspravno nisu skroz svježa, ali su i dalje sigurna za konzumaciju. Jaja koja su ostala plutati na površini su stara i nije preporučljiva njihova konzumacija. Jaja koja su starija pogodnija su za kuhanje


Add to my plan
Print
Send inquiry

2023. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com