×

Svježina Velebita i tajanstvena Lika - vikend za pamćenje

Svježina Velebita i tajanstvena Lika - vikend za pamćenje
Liko – Velebita diko, eto ideje kako u dva dan obići obronke Velebita i Liku, najrjeđe naseljenu hrvatsku regiju prepunu prirodnih ljepota. Koliko vas se može pohvaliti da su bili u Smiljanu, Teslinu rodnom mjestu, ili u pećinskom parku Grabovača spiljskom kompleksu, relativno nedavno otvorenom za posjetitelje? KUTEREVO – KRASNO – ZAVIŽAN – BOTANIČKI VRT – GRABOVAČA – SMILJAN – VRILA GACKE
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND

1. dan
Vožnja preko Karlovca do Otočca i dalje do etno-sela KUTEREVO, smještenog na obroncima Velebita. U selu je sačuvana pučka arhitektura i osebujni narodni običaji - domaćin će vas upoznati s izradom domaćih drvenih proizvoda: bokaleta, stolčića... te nečim što će zasigurno privući pažnju svakog ljubitelja životinja - u okviru naselja je ustanovljeno utočište za mlade medvjede koje ćemo vidjeti iz neposredne blizine, uz stručni nadzor. Vožnju nastavljamo do KRASNA - sjedišta NACIONALNOG PARKA SJEVERNI VELEBIT. Tu se nalazi i nadaleko poznato svetište Majke Božje od Krasna koje godišnje posjete deseci tisuća vjernika. U Krasnom je moguće i kupiti Krasnarski sir koji je dobio mnoge nagrade za kvalitetu. Nastavak vožnje (dijelom makadamskom cestom) do ZAVIŽANA. Na Zvižanu razgledajte najvišu meteorološku postaju u Hrvatskoj i Velebitski botanički vrt, a svakako vam preporučamo i odlazak do prašume ŠTIROVAČA.

2. dan
Predlažemo da drugi dan započnete posjetom PEĆINSKOM PARKU GRABOVAČA. Obilazak SAMOGRADSKE PEĆINE - najveće i najprivlačnije špilje na Grabovači koja se nalazi na istočnim padinama brda Grabovača. Duga je 240 m, visina kanala je od 4 m do 30 m, a širina kanala na nekim mjestima od 25-30 m. Odlikuje je bogatstvo i privlačnost kalcitnih tvorevina: stalaktita, stalagmita, sigastih stupova i dva sigasta mosta. Nastavak vožnje do SMILJANA – posjet Memorijalnom centru NIKOLA TESLA. Nastavak putovanja do rijeke GACKE (MAJEROVO VRILO) – razgled obnovljenih mlinica koje su služile za mljevenje žita i pranje tepiha u stupama (tok vode prirodno vrti i ispire tkanine).

 


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com