×

Tifiološki muzej, Zagreb

Tifiološki muzej, Zagreb
Tiflološki muzej otvoren je 1953. g. u Zagrebu i jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Muzej sadrži predmete vezane uz odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju, svakodnevni život i likovno izražavanje slijepih i slabovidnih osoba, koji su raspoređeni u pet zbirki.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA NAJBOLJI VIKEND

Tiflološki muzej je specijalni muzej, a njegov naziv potječe od grčkih riječi "typhlos" (slijep) i "logos" (kazivanje, govor, misao, razum).
On je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida.


Svojim djelovanjem nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida te na taj način poticati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, uvažavajući individualnost svake osobe.

Muzej je mjesto u kojem se osobe s invaliditetom mogu aktivno uključiti u njegovo djelovanje, a istodobno društvenoj zajednici omogućuje da upozna život invalidnih osoba.

Djelovat će kao mogući korektivni mehanizam u društvu tako da će svojom aktivnošću poticati zajednicu da ispravi i promijeni moguće negativne predodžbe o osobama s invaliditetom.
Svoje ciljeve ostvarit će komunicirajući s posjetiteljima i surađujući s muzejskim institucijama, srodnim ustanovama, udrugama, obrazovnim ustanovama - sa svima koji djeluju na području invalidnosti u zemlji i u inozemstvu.

Tiflološki muzej javna je državna ustanova, osnovana 1953. g., koja svojim djelovanjem te materijalnom i nematerijalnom građom nastoji društvenoj zajednici približiti svijet i život osoba s invaliditetom, osobito onih oštećena vida. Osobe s invaliditetom mogu se aktivno uključiti u djelovanje Muzeja, a on sam svojom aktivnošću potiče zajednicu na toleranciju, upoznavanje svijeta osoba s invaliditetom te mijenjanje moguće negativne predodžbe o invalidnim osobama, djelujući tako kao korektivni mehanizam u društvu.

Muzej je koncipiran kao muzej za sve, bez obzira na različitosti među ljudima.

Stalni postav prezentira nekoliko cjelina - Tamna soba, Začeci institucionalne brige za slijepe, Svakodnevni život u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece, Razvoj pisma za slijepe, Ukorak s vremenom, Likovni radovi slijepih autora… Cjeline se mogu razgledati zasebno ili slijedom kojim su postavljene.

Za više informacija www.tifloloskimuzej.hr
 


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com