×

Zbor ZOO vrta dobio glasovno pojačanje

U Zagreb su stigli mužjak i ženka crnih urlikavaca, južnoameričkih primata poznatih po jedinstvenu glasanju.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

(Alouatta caraya) – četrnaestogodišnji Nizozemac Alok i sedmogodišnja Britanka Willow.

Time je šaroliki zbor maksimirske šume u kojem se najviše ističu baritoni žaba, soprani kakadua i altovi gibona, dobio dragocjeno pojačanje.

Životinje koje nastanjuju tropske kišne te listopadne tropske šume središnjeg dijela Južne Amerike, slavne su po jedinstvenom glasovnom aparatu koji je smješten u povećano ždrijelo urlikavaca iz kojeg izvire njihovo karakteristično urlanje.

Ono je najjače tijekom jutarnjih sati kada cijela skupina crnih urlikavaca svojom „pjesmom“ obznanjuje ostalima da je to područje njihov teritorij. Vrlo je lako prepoznati mužjaka od ženke.

Mužjaci imaju crno krzno, a ženkama je krzno žutosmeđe boje.

Riječ je o društvenim životinjama čije su grupe sastavljene od članova šire obitelji. U grupi je najčešće do osam urlikavaca no postoje i one od gotovo 20 članova.

Svi članovi grupe podjednako se brinu za mladunce - svoje i tuđe. To obuhvaća i muške članove skupine. Oni se zdušno posvećuju i podizanju mališana koji nisu njihovi.

Jelovnik im obuhvaća raznoliko bilje. Najčešće su im na meniju listovi no katkad se znaju počastiti i voćem, pupovima te cvijećem. Budući da im je izvor hrane gotovo bez iznimke u krošnjama, rijetko kad se spuštaju na tlo te ih nazivamo arborealnom vrstom.

Svoju potrebu za vodom uglavnom zadovoljavaju konzumacijom voća. U izrazito sušnim periodima spuštaju se na tlo u potrazi za jezercima i lokvama.


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com