×

Arheološki muzej, najstariji muzej u hrvatskom glavnom gradu, Zagreb

Arheološki muzej, najstariji muzej u hrvatskom glavnom gradu, Zagreb
Arheološki muzej u Zagrebu osnovan je 1864. godine. Smješten je u historicističkoj palači Vranyczany-Hafner na Zrinjevcu. Vrijedan muzejski fundus od približno 460 000 predmeta sistematiziran je u odgovarajućim zbirkama. Pretpovijesna zbirka prikaz je razvoja brojnih kultura, od paleolitičkog razdoblja do mlađeg željeznog doba.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND

Pretpovijesna zbirka prikaz je razvoja brojnih kultura, od paleolitičkog razdoblja do mlađeg željeznog doba. U Antičkoj zbirci zastupljeni su spomenici grčke provinijencije, te rimski spomenici domaćeg i stranog porijekla.

Srednjovjekovna zbirka slijedi kronološki sustav od razdoblja Seobe naroda do kasnog srednjeg vijeka. Egipatska zbirka jedina je takve vrste u jugoistočnom dijelu Europe. Izniman je nalaz Zagrebačke mumije u lanenim povojima, s najdužim sačuvanim etrušćanskim tekstom. Numizmatička zbirka jedna je do najvećih i značajnijih u Europi i svijetu.

Muzej posjeduje bogatu knjižnicu, s više od 50 000 naslova stručne arheološke i srodne literature. U dvorištu Muzeja nalazi se Lapidarij sa zanimljivom zbirkom rimskih kamenih spomenika. Muzej vodi brigu o arheološkom parku "Andautonija" u Ščitarjevu, gdje su sačuvani ostaci antičkog grada iz vremena od 1. do 4. stoljeća. 

Radno vrijeme muzeja :
utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati
četvrtkom 10 do 20 sati
nedjeljom od 10 do 13 sati
Muzej je zatvoren ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima.
Besplatno stručno vodstvo subotom u 15 sati.

Za više informacija www.amz.hr


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com