×

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb
Muzej čuva i prezentira hrvatsku kulturno-povijesnu baštinu od ranog srednjeg vijeka do danas.Iznimno su vrijedne zbirka portreta ugarsko-hrvatskih kraljeva i zbirka starih geografskih karata iz 16., 17. i 18. st. Najbrojnije su zbirka oružja koja prati razvoj manufakture kroz cehove i obrtničku proizvodnju.
Add to my plan
Print
Send inquiry
Listaj

IDEJA ZA SAVRŠEN VIKEND

Muzej već godinama prezentira javnosti pojedine muzejske zbirke i realizira tematske izložbe iz hrvatske društvene, političke, gospodarske i kulturne povijesti, u izložbenom prostoru palače.

Fundus broji preko 200 000 muzejskih predmeta raspoređenih u 17 raznovrsnih muzejskih zbirki: Arheološka zbirka, Dokumentarna zbirka I. i II., Kartografska zbirka, Likovna zbirka 20. st., Numizmatička zbirka, Sakralna zbirka, Zbirka fotografija, filmova i negativa, Zbirka heraldike i sfragistike, Zbirka kamenih spomenika, Zbirka odlikovanja, medalja, plaketa i značaka, Zbirka odora i vojnih oznaka, Zbirka oružja, Zbirka predmeta iz svakodnevnog života, Zbirka slika, grafika i skulptura, Zbirka varia te Zbirka zastava i zastavnih vrpci.

Muzej posjeduje knjižnicu koja je prije svega namijenjena stručnom muzejskom osoblju, a otvorena je i za vanjske korisnike. Baveći se izdavačkom djelatnosti, kao jednim od načina prezentiranja hrvatske kulturne baštine, Muzej je do sada objavio preko trideset kataloga zbirki i četrdesetak kataloga tematskih izložbi.


Muzej djeluje na dvije lokacije u gradu: u palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch na Gornjem gradu i u Meštrovićevom paviljonu. Muzej djeluje i na lokaciji Memorijalnog muzeja Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu.

Za više informacija www.hismus.hr


Add to my plan
Print
Send inquiry

2024. © vikendplaner.info   info@vikendplaner.info   Maksimirska 109, Zagreb

Icons made by Freepik from www.flaticon.com