Park prirode Medvednica. Na Sleme na Sleme... noga već sama beži

Povedite svoje voljene, svoju dječicu i provedite nezaboravan dan u prirodi. Ponesite badminton, loptu, dišite punim plućima. Za one zahtjevnije, krenite biciklom ili pješice...

Povedite svoje voljene, svoju dječicu i provedite nezaboravan dan u prirodi. Ponesite badminton, loptu, dišite punim plućima. Za one zahtjevnije, krenite biciklom ili pješice...

IDEJA ŠTO VIDJETI ILI RADITI NA IZLETU

Osim same prirode, posjetitelji mogu uživati i u drugim turističkim ponudama koje Park pruža, kao što su srednjovjekovni rudnik, špilja Veternica, nekoliko poučnih staza, biciklističke staze, te drugim zanimljivostima.

Rudnik Zrinski - nalazi se unutar Parka prirode Medvednica na nadmorskoj visini od 830 m. Radi se o ostacima rudarskih rovova iz 16. i 17. stoljeća. P.P. Medvednica je osposobila rudnik za turističko posjećivanje opremivši ga interesantnim sadržajima, prikazima rudarenja u srednjem vijeku, drvenim skulpturama rudara u prirodnoj veličini, efektima ozvučenja i osvjetljenje.
Obilazak rudnika moguć je vikendom i praznicima od 10 – 16 h


Špilja Veternica - Smještena u jugozapadnom dijelu Medvednice.Značajno je paleontološko i arheološko nalazište kao i poučni primjer krških pojava. Turistički uređen dio Veternice prikazuje geomorfološke fenomene koji se rijetko viđaju u klasičnim turistički uređenim špiljama: npr. erozijski oblici zvani vrtložni lonci koji govore o nekadašnjem vodenom toku, Kameni slap.

 


Horvatove stube - nalaze se ispod livade Hunjka. Silaskom niz stube proći ćemo pored Patuljkove špiljice, vidikovca s malim odmorištem odakle se pruža pogled na susjedne brežuljke i dio Hrvatskog zagorja s najbližim naseljem Pila, kamena nazvanog Moj naklon, Tisinog ponora, špilje Medvednice, Male pećine, te doći do obale potoka Bistri jarek gdje je odmorište «Srnec».
 

Šumska staza Bliznec - staza namijenjena osobama s invaliditetom. Staza takvog tipa prva je u Europi, a druga u svijetu.

Geološka staza Miroslavec - staza koja se proteže od Šestinskog lagvića do Kraljičinog zdenca.

Poučna staza Bistra nalazi se na sjevernoj strani Medvednice na području Zagrebačke županije.

GDJE JESTI I ODMORITI?

Pansion Medvednica

Nalazi se na 960 metara nadmorske visine, četvrt sata hoda sjeverozapadno od žičare. Sagrađen je 1939. kao dom PD »Poštanska štedionica«, poslije rata bio je Sindikalno odmaralište, pa Odjel Očne klinike KBD Rebro, i zatim opet Sindikalni dom, a jedno vrijeme služio je i za vojnu obuku. Pansion raspolaže s 28 višekrevetnih soba (oko 100 ležaja), dvorane za seminare i učionice, što ga čini posebno zanimljivim za organizirane grupe djece

Pilana Bliznec

Ispod prvog oštrog zavoja Sljemenske ceste, tamo gdje počinje jaki uspon, sagrađena je 1898. uz nekadašnju gradsku mitnicu pilana, koja je služila za proizvodnju tačaka. Nekoliko je puta bila obnovljena, sve dok nije propala za vrijeme II svjetskog rata. Šumarija Zagreb obnovila ju je 1992. g. u obliku malog muzeja, a okolicu uredila kao izletište za odmor učenje. U sklopu se nalazi ugostiteljski objekt.

Kraljičin zdenac
Lugareva kućica
Lugarnica Sljeme
Medvedgradski podrum
Vidikovac – Sljeme
Zlatni medvjed

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer