"Kruh je za tilo, vino je za dušu". Vinske ceste u Istri...

Istra, taj minijaturni kontinent, najveći poluotok Jadrana, idealno uranja u more u smjeru vječno osunčanog jugozapada. Kvalitetu vina upotpunjava i posebnost tla, crvena zemlja uz more i bijela zemlja unutrašnje Istre.

Istra, taj minijaturni kontinent, najveći poluotok Jadrana, idealno uranja u more u smjeru vječno osunčanog jugozapada. Kvalitetu vina upotpunjava i posebnost tla, crvena zemlja uz more i bijela zemlja unutrašnje Istre.

POVIJEST VINA:

Grčki mitski moreplovci otkrili su ovdje lozu. Danas jedan zaljev na istočnoj obali nosi naziv Kalavojna, ata nešto iskrivljena kovanica potječe od grčkih riječi dobro vino. Rimski pisci nadmetali su hvaljenju istarskog maslinovog ulja i vina, a prava enigma je istarsko vino Vinum Pucinum koje se vezuje za rimsku caricu Juliju Augustu. Živahna starica i carica je tvrdila kako svoju dugovječnost ima zahvaliti samo - Vinum Pucinum. Nedvojbeno je to istarsko vino, vjerojatno teran. No, tajna je ostala uže geografsko porijeklo i za taj se primat spore drevni gradići Sovinjak i Motovun, jer Plinije spominje brdo u središnjoj Istri kamo dopire morska struja.

I veliki pustolov i ljubavnik Giacomo Casanova u svojim čuvenim memoarima zapisat će kako je u Istri pio sjajno vino refošk. Velika austrougarska monarhija dala se namamiti na istarsko vino. Godine 1902. izgradit će malu uskotračnu prugu od Trsta do Poreča koja će se popularno zvati vinska pruga…

Vinska cesta:

Vinska cesta 1: Bujština (Brtonigla, Umag, Novigrad, Dajla, Nova Vas, Grožnjan, Buje, Savudrija)

Buje
Srednjovjekovni grad akropolskog tipa smješten na brežuljku u unutrašnjosti Istre, od Poreča je udaljen 34km. Obiđite kamene kule s kućama u venecijanskom stilu, razonodite se jahanjem ili lovom, a potom uz večeru nazdravite čašom muškata i Bujskog merlota.

Grožnjan
Srednjovjekovni gradić koji broji samo 193 stanovnika, svjetski je centar Glazbene mladeži i slikarska kolonija. I dok je okolica Grožnjana poznata po speleološkim lokalitetima i biciklističkim stazama, u podrumima konoba krije se pravi raj domaće kuhinje i istarskog tradicionalnog terana.

Nova Vas
Naselje je osim po vinima, osobito malvaziji, poznato po obližnjoj spilji - jami Baredine u kojoj obitava čovječja ribica. Jamu tijekom travnja možete razgledati od 10 do 16 sati, a 300m duga staza koja vodi kroz 5 dvorana sa stalagmitima i stalaktitima završava pogledom u 4 m široko i 66m duboko grotlo s podzemnim jezerima dubine do 30m.

Vinska cesta 2: Poreština (Višnjan, Tar, Baderna, Funtana, Lovreč)

Višnjan
Maleni grad 13 km udaljen od Poreča, po broju i značaju astronomskih otkrića spada među prvih 5 u svijetu. Smješten nadomak rijeke Mirne i motovunske šume poznate po tartufima, Višnjan će Vas ugostiti u podrumima gdje savjetujemo kušati Porečki merlot ili Cabernet sauvignon.

Tar
Naselje na moru u blizini Novigrada za vedra će vremena s crkvenog zvonika posjetitelju pružiti jedinstven pogled na zvonik Sv. Marka u Veneciji i Alpe. Spustite li se - u podrume i konobe, otkrit ćete kako se nadopunjuju istarska malvazija i morski specijaliteti.

Vinska cesta 3: Pazinština (Buzet, Tinjan, Pazin)

Buzet
Gradić smješten na osamljenom brežuljku posred doline kojom protječe Mirna, naseljen je od prapovijesti. Avanturistima poznat po atraktivnom paragliding poligonu na Raspadalnici, Buzet u travnju postaje središte glazbenog festivala "Raspjevana Buzeština". Ljubiteljima vina preporučujemo čašu buzetskog terana intenzivne arome.

Pazin
Pazin je od Poreča udaljen 32 km i nekada je bio sjedište grofova i plemstva. Staro se naselje uzdiže nad provalijom, jamom Fojba, proglašenom prirodnim fenomenom, a ponorom dubokim preko 100 m protječe potok i oblikuje 3 jezera. Gastronomima je Pazin poznat po prvoklasnoj puretini koju preporučujemo upotpuniti pazinskim teranom, a lovcima savjetujemo posjet lovačkom društvu Vepar.

Vinska cesta 4: Rovinj (Rovinj, Vodnjan, Valbandon)

Valbandon
Malo turističko mjesto od Pule udaljeno samo 3 km, prikladno je za miran odmor. Ovdje će blaga topla klima proljeća na moru bit još ljepša osvježite li se aperitivnim vinima iz rovinjske vinarije.

Vodnjan
Na cesti za Trst, 10 km od Pule, stoji Vodnjan - gradić srednjovjekovne urbanističke strukture. U okolici koja je ispresijecana stazama i vinogradima, posjetite neku od konoba kušajte slatku malvaziju rovinjske vinarije.

VINSKA KARTA ISTRE


Vinsku kartu Istre potpisuju 3 vrste vina: malvazija i muškat od bijelih, te teran kao
predstavnik crnih vina. Istarska malvazija stoljetnog ugleda bojom varira od slamnato-žute do zlatnožute, a mirisom je nalik bagremovom cvijetu. Zbog osvježavajuće arome izvrsno pristaje uz specijalitete morske kuhinje. Teran koji hvali Casanova, protuteža je malvaziji već bojom. Rubinski crven, punog voćnog mirisa i okusa, odlično nadopunjuje mesne gulaše i jela od divljači. Treće, a po mnogima i najkvalitetnije vino istarske karte - muškat ili pravilnije moškat, zlatne je boje, cvjetnog mirisa i osobite suho-slatke arome. Preporučljiv uz slastice i finija jela, muškat nosi i laskavu titulu afrodizijaka.

PREPORUKA SMJEŠTAJA:

HOTEL KAŠTEL***  u Motovunu.

Sedam čuda Istre sa smještajem u hotelu Kaštel za samo 300 kn/osobi!

Želite li otići iz grada u mirno mjestašce u središtu Istre? Mi preporučamo odmor, u obiteljskom hotelu Kaštel u Motovunu, Ponuda vrijedi do 30.11.2011.

Više o  HOTELI KAŠTEL***

Vikend Planer
Vikend Planer
Vikend Planer